Laten we er niet omheen draaien: de meeste therapeuten zijn niet een eigen praktijk gestart omdat het hen zo leuk leek om elke week veel uren met marketing bezig te zijn. Jij vast ook niet. In dit artikel laat ik je zien hoe jij als therapeut online nieuwe klanten krijgt zonder dat marketing een dagtaak voor je wordt. Het ‘geheim’? Zet in op vindbaarheid in plaats van (of als aanvulling op) zichtbaarheid.
Mensen helpen, dat is waar jij als therapeut goed in bent en blij van wordt. Maar waar je minder blij van wordt – en je misschien ook wel minder zelfverzekerd in voelt – dat is jezelf onder de aandacht brengen bij nieuwe mensen die mogelijk jouw hulp nodig hebben. En dan is er tegenwoordig ook nog zo veel wat je aan marketing kunt doen dat je misschien door de bomen het bos niet meer ziet.
Als je dat herkent, wil ik je allereerst meenemen in het belangrijke verschil tussen jezelf online zichtbaar maken en jezelf online vindbaar maken. Want als je online een beetje rondkijkt en naar de zogenaamde marketinggoeroes luistert, dan lijkt het wel alsof alles anno nu alleen nog maar draait om online zichtbaar zijn. Een camera op je eigen gezicht richten, video’s maken, het liefst van die korte videootjes zoals je ze ziet op Instagram en Tiktok.
Allemaal superleuk en trendy, maar al dat zichtbaar zijn moet maar net je ding zijn. En als het niet jóuw ding is, dan wil ik je meegeven dat het absoluut niet iets is waar je niet zonder kunt als je als therapeut graag meer klanten wilt krijgen – hoe hard sommigen dat misschien ook roepen.
Marketing voor therapeuten: waar zoeken klanten jouw hulp?
Sterker nog: het is maar de vraag of jouw mogelijke klanten op zoek gaan naar iemand die voor hen super zichtbaar is. Als jouw klanten de hulp nodig hebben zoals jij die kan bieden, voor zichzelf of voor een dierbare, dan voelen ze zich misschien al kwetsbaar genoeg.
Misschien zit er voor hen schaamte op het vragen van hulp. Misschien is er bij hen een gevoel van ‘moet ik dit niet in mijn eentje op kunnen lossen?’ Misschien is er bij hen ook wel een ‘Wat zullen anderen hier wel niet van denken?’- gedachte. We zijn het meestal niet zo gewend om met onze problemen te koop te lopen.
Het is dan ook niet logisch dat jouw mogelijke klanten op zoek gaan naar jouw hulp op kanalen als Facebook en Instagram, die toch wel bekend staan als ‘perfecte plaatje plekken’ – waar bovendien alles dat je doet getrackt kan worden.
Veel eerder en liever gaan ze op zoek naar jou in Google, een plek die veel veiliger en comfortabeler voelt als je ergens hulp bij nodig hebt. En dus is het voor jou veel slimmer om jezelf daar goed vindbaar te maken voor de mensen die nu al op zoek zijn naar jouw hulp.
Is een website voor therapeuten noodzakelijk?
Het antwoord zal je misschien verrassen, maar nee: het hebben van een website is voor therapeuten niet noodzakelijk als je succes wilt hebben met je praktijk. Zeker in het begin zijn er – als je snel klanten wilt krijgen – andere dingen die jouw prioriteit mogen krijgen.
Maar naarmate je langer als therapeut werkzaam bent, zul je steeds beter ontdekken wat er wel en niet bi jou past. Het runnen van een eigen bedrijf/praktijk is de perfecte manier om jezelf goed te leren kennen. En als je er dan achter komt dat al dat ‘social media geweld’ gewoon niet jouw ding is als we het hebben over het aantrekken van klanten, dan is het wél heel handig om een website te hebben – het liefst eentje die goed te vinden is in Google.
Doe de dingen waar je als therapeut al goed in bent
Het leuke is: waar je om online zichtbaar te worden vaak allerlei nieuwe vaardigheden moet leren, mag je om goed vindbaar te worden in Google juist twee dingen doen die je als therapeut waarschijnlijk nu al gemakkelijk afgaan.
Het eerste is: in het hoofd kruipen van jouw mogelijke klanten. Wat leeft daar op dit moment? Waar hebben ze last van? Hoe omschrijven ze dat? Hoe ervaren ze dat? Hoe zouden ze het graag anders willen? In welke woorden omschrijven ze dat?
Als jouw mogelijke klanten het zoekscherm van Google voor hun neus hebben omdat ze ergens hulp bij zoeken, dan denken ze zo logisch mogelijk na. Ook jij mag daarom zo logisch mogelijk nadenken als je antwoord geeft op bovenstaande vragen. Maak de antwoorden niet te creatief of te ingewikkeld. En als je er zelf niet uitkomt, vraag dan je huidige of eerdere klanten om hulp. Vraag hen of ze jou een kijkje in hun hoofd willen geven. En verwerk vervolgens de woorden die in jouw antwoorden zitten in zinnetjes die je op je website plaatst. Zo maak je jezelf als therapeut goed vindbaar in Google voor de mensedie jij kunt helpen.
Bloggen: een fijne manier van marketing voor therapeuten
Als je als therapeut de ambitie hebt om steeds meer mensen te helpen, dan is bloggen voor jou ook een fijne vorm van marketing. Blogs kun je namelijk gebruiken om vragen van jouw mogelijke klanten te beantwoorden. De kans is immers groot dat ze die vragen ook aan Google stellen. Als er dan een blog van jou tevoorschijn komt, heb je gelijk al de kans om de ander met waardevolle informatie goed te helpen.
Hoe meer blogs jij schrijft over onderwerpen waar jouw mogelijke klanten naar op zoek zijn, hoe gemakkelijker en hoe vaker zij jou uit zichzelf gaan vinden. Je hoeft die blogs overigens helemaal niet elke week te schrijven. Als je eenmaal een paar goede blogs geschreven hebt, komen nieuwe mogelijke klanten elke week vanzelf op je website terecht. Jouw blogs werken gewoon voor jou door, ook op de momenten dat jij niet werkt. Ik heb zelfs blogs uit 2018 die nu nog steeds elke dag nieuwe mogelijke klanten op mijn website brengen.
Net als jezelf zichtbaar maken kost jezelf vindbaar maken tijd. Maar er is ook een belangrijk verschil: met online zichtbaar zijn blijf je continu druk, terwijl jezelf online vindbaar maken er op een gegeven moment toe leidt dat je ook gevonden wordt door nieuwe klanten terwijl jij niet hard aan je marketing werkt. Je website werkt dan ook voor jou door terwijl jij niet werkt, of in elk geval niet aan je marketing werkt.
Gratis e-book De 5 simpele stappen om als therapeut of coach hoog in Google te komen
Kun jij als therapeut wel wat extra hulp gebruiken bij je marketing en het krijgen van nieuwe klantetn? Vraag dan hier gratis mijn e-book De 5 simpele stappen om als coach of therapeut hoog in Google te komen aan.