Hoe doe je vol zelfvertrouwen een succesvolle lancering die veel leuke klanten ja laat zeggen tegen jouw aanbod? De komende weken deel ik een aantal van mijn ‘lanceergeheimen’ met je waardoor jij makkelijker nieuwe klanten krijgt. Vandaag geheim 5: wees voorbereid op alle ‘stemmetjes’ die tijdens je lancering de kop opsteken en ga er goed mee om.
Je kent dat vast wel. Je hebt een heel mooi plan bedacht om je nieuwe of bestaande aanbod in de spotlight te zetten. Je bent helemaal enthousiast over je eigen lanceerplan en er vol van overtuigd dat het goed is. Totdat je de eerste stappen gaat zetten in de uitvoering ervan: Is het eigenlijk wel zo’n goed plan? Zitten mensen hier wel op te wachten? Willen ze toch niet liever iets anders? Gaan ze zich niet massaal uitschrijven voor je e-mails? Is de prijs die je gaat vragen niet te hoog? Is het wel het juiste moment om dit aan te bieden? Kom je niet te verkoperig over? Ben je niet te veel aanwezig? En zo kan ik nog wel even doorgaan.
Hoe het komt dat die stemmetjes de kop opsteken? Dat heeft twee oorzaken: aan de ene kant dat een stuk in jou (dat bij de een sterker ontwikkeld is dan bij de ander) van alles van je eigen acties vindt en denkt, en aan de andere kant dat je, zodra je jouw plan gaat uitvoeren, ook input van anderen krijgt, die wel of niet net zo enthousiast als jij aanhaken bij jouw lancering.
Voordat ik hier dieper op inga wil ik eerst even zeggen dat het hebben van die stemmetjes niets is om je voor te schamen. Iedere ondernemer heeft ze, zowel de ondernemer die voor het eerst een aanbod lanceert als degene die al een stuk meer ervaring heeft. Ik dus ook. En inmiddels kan ik zien hoe ze werken en hoe je hier slim mee omgaat.
Van dromen naar doen
Laten we beginnen bij het eerste dat ik hierboven schreef: dat er een stuk in jou is dat van alles van je eigen acties vindt. Meestal gaat dat zo: plotseling heb je een idee. Een nieuw idee. Een idee voor een aanbod waar jij zelf super enthousiast van wordt. En waarvan je meteen denkt: hier kan ik veel anderen mee helpen of blij maken. Hoe meer je erover nadenkt, hoe enthousiaster je wordt en hoe meer het idee vorm krijgt in je hoofd.
Hier doemt het eerste kruispunt al op. Want sommige ondernemers zijn heel goed in dromen over wat ze allemaal kunnen doen, maar doen uiteindelijk niet of nauwelijks iets met al die dromen. Ze brengen nooit iets naar buiten en hun potentiële klanten zullen nooit over alle mooie vormen van aanbod die er in hun hoofd wel zijn horen. Deze ondernemers hebben iets dat hen daarbij in de weg zit, waar ik je zo meer over zal vertellen, te sterk ontwikkeld en ze zijn (tot nu toe) niet in staat daar iets aan te doen. Ze blijven voor altijd in de droommodus.
Aan de andere kant zijn er de ondernemers die hun dromen wel omzetten in doen. Zij gaan, op het tempo dat bij hen past, stappen zetten om hun plannen verder vorm te geven, om ze te gaan lanceren, oftewel: om ze naar buiten te brengen.
Geweldige mogelijkheden en goedbedoelde beschermingsmechanismes
Wat gebeurt er nou vervolgens? Iedereen heeft twee onderdelen in zijn brein die elkaar tegenwerken: een gedeelte dat allerlei geweldige mogelijkheden ziet voor jouzelf waarmee jij je eigen leven en dat van anderen mooier kunt maken én een gedeelte dat jou wil beschermen tegen alles dat onbekend, onveilig en spannend is.
Bij iedereen zijn deze twee onderdelen op een bepaalde sterkte ontwikkeld. Creatieve ondernemers bijvoorbeeld (daar ben ik er ook eentje van) hebben altijd tal van ideeën en hebben dus regelmatig van die geweldige mogelijkheden in hun hoofd. Anderen hebben er geen tientallen per week, maar toch op zijn minst – als ze er een beetje moeite voor doen – een paar goede ideeën per maand.
Inmiddels heb ik wel geleerd dat goede ideeën niet schaars zijn en dat het écht niet nodig is om op elk goed idee door te pakken. Maar als je er dan wel een idee uitpikt waar je op doorpakt, dán komt het punt waarop het andere onderdeel in je brein zich ermee gaat bemoeien. Dat gedeelte dus dat jou wil beschermen tegen allerlei emoties die vaak als vervelend worden ervaren: teleurstelling, ongemak, spanning, afwijzing, dat soort onaangename dingen. Het gedeelte dat alarmsignalen afgeeft die jij ontvangt in de vorm van ‘Doe ik het nou wel goed’-stemmetjes.
Dit beschermingsmechanisme is nog een overblijfsel uit de oertijd. Het kwam toen erg goed van pas: stel dat je net lag bij te komen van een intensieve zoektocht naar voedsel en er stond ineens een gevaarlijke beer vanuit de bosjes naar je te loeren, dan was het wel zo handig dat je brein een alarmsignaal afgaf.
Sinds de oertijd is dit beschermingsmechanisme van mens op mens op mens overgedragen. En waar de meesten van ons dit niet meer nodig hebben om ons te waarschuwen tegen fysiek aanwezige beren die vanuit de bosjes naar ons staan te loeren, heeft dit stukje van ons brein nu de rol ingenomen om ons te waarschuwen voor fictieve gevaarlijke beren: namelijk voor het ervaren van gevoelens van teleurstelling, van afgewezen worden, van niet gezien worden, van ongemakkelijkheid, van spanning, van verlies, enzovoort.
Van slapend naar klaarwakker
Zolang jij als ondernemer niet al te veel nieuwe en/of spannende dingen doet, en dus lekker veilig blijft waar je bent en als gevolg daarvan niet groeit, is jouw beschermingsmechanisme rustig ergens op de achtergrond aanwezig. Je merkt eigenlijk niet eens dat het er is. Maar dan kom dus het moment waarop jij besluit iets nieuws te gaan doen, een idee naar buiten te brengen waarmee je anderen kunt helpen. Het moment waarop je een lancering gaat doen. En dan denkt jouw beschermingsmechanisme: ‘Hé, hier moet ik bij zijn om ook een woordje mee te spreken.’
Want tijdens zo’n lancering kan het inderdaad gebeuren dat slechts een klein aantal mensen jouw berichten op social media of je blogs leest en jij je daardoor niet gezien voelt. Of dat iemand zich uitschrijft van je e-maillijst en jij dat als een afwijzing ervaart. Allebei gevoelens waar dat beschermingsmechanisme je voor wil behoeden, omdat ze niet fijn zijn om te ervaren.
Ook kan het inderdaad gebeuren dat je iets nieuws gaat doen en je je daar ongemakkelijk bij voelt omdat je je op onbekend terrein begeeft. Of dat je een prijs gaat vragen die een stapje hoger ligt dan wat je eerder gevraagd hebt en je daar spanning bij voelt.
En het kan inderdaad gebeuren dat je jouw aanbod naar buiten brengt en dat er één persoon koopt, en jij dat ziet als ‘maar één persoon’ en je dus teleurgesteld bent of je afgewezen voelt. En het kan ook allemaal niet gebeuren en véél beter uitpakken dan je vooraf had kunnen bedenken.
Het is goedbedoeld, maar jij hebt het niet nodig
Wat ik graag wil dat je uit dit blog meeneemt – als jij het type persoon bent dat daarvoor open staat – is dat je ziet hoe het beschermingsmechanisme in jouw brein werkt. Dat je begrijpt dat dit het stukje van jouw brein is dat al die stemmetjes – van Is dit nou wel zo’n goed plan? tot: Zitten mensen hier wel op te wachten? en: Vraag ik niet een te hoge prijs? enzovoort – veroorzaakt. Dat het niet gek is dat je die stemmetjes hebt, omdat het iets is dat al sinds de oertijd in ieder mens zit.
En vervolgens wil ik je uitdagen een stap verder te gaan: namelijk om te zien dat dit stukje van je brein het goed bedoelt, maar dat jij het niet nodig hebt om er naar te luisteren.
Ten eerste omdat je het best aankunt om eventuele gevoelens van teleurstelling, ongemak, et cetera te ervaren. En omdat je, als je echt serieuze ambities hebt als ondernemer, mag leren om een teleurstelling te zien als een leerpunt en een gevoel van ongemak als een teken dat je groeistappen aan het zetten bent. Om er niet in te blijven hangen, maar het om te zetten in iets waar je écht iets aan hebt. Want van het tegenkomen van leerpunten en het zetten van groeistappen word je alleen maar beter. Hoe meer je ervan ervaart, hoe beter je wordt, als je er goed mee om weet te gaan.
En ten tweede omdat het inderdaad kan gebeuren dat je tijdens een lancering met dit soort gevoelens geconfronteerd wordt, maar dat er ook een hele reële kans is dat je juist superfijne gevoelens gaat ervaren. Zoals het gevoel dat je ervaart als iemand ja zegt tegen jouw mooie aanbod en je het leven van die persoon een stukje beter en mooier mag maken. Of het gevoel dat je ervaart als meerdere mensen ja zeggen tegen jouw aanbod en je dus meerdere mensen kunt helpen of blij kunt maken.
Tegen de gevoelens van blijdschap, dankbaarheid en geluk die je dan ervaart kan in het ondernemerschap maar heel weinig op. Maar ja, over dat soort gevoelens hoor je jouw beschermingsmechanisme nou nooit eens praten.
Maar er is een gedeelte in jou dat er wel graag aan denkt en over praat: het gedeelte waar het allemaal begon en waar dat mooie plan dat jij besloot te gaan lanceren ontstaan is. Dat gedeelte dat gemakkelijk overstemd wordt door jouw beschermingsmechanisme met al zijn alarmsignalen, maar dat er nog steeds wel is. Dat gedeelte dat gelooft dat alles wat jij bedenkt een succes kan worden en dat nog steeds super enthousiast is over dat mooie plan dat jij bedacht hebt.
Het slimste wat je tijdens een lancering kunt doen is daar naar terugpakken. Dat gedeelte van je brein weer aan het woord laten, dat gedeelte alles wat jouw beschermingsmechanisme te melden heeft laten overstemmen. Dat is iets waar jij zélf actief voor kunt kiezen. En als je dat doet, dan gaat jouw lancering veel succesvoller uitpakken dan je je nu kunt voorstellen.
Welk inzicht haal jij uit dit blog? Wil je het hieronder met me delen?
Goede tip, Rimke! Die is goed te gebruiken.
Mooi om te horen Marjolein!