fbpx

Je website groeit met jou als ondernemer mee. Ga je nieuwe dingen doen, ontdek je nieuwe dingen om je website hoger in Google te krijgen of wil je nog meer jezelf in je website stoppen? Dan is het logisch dat je jouw websiteteksten gaat aanpassen. Maar is dat ook slim als je graag goed gevonden wilt worden in Google? Ik vertel het je in dit artikel.

 

Sowieso vindt Google het fijn als jouw website in beweging is: dus dat je er regelmatig een nieuw blog publiceert of iets (kleins) aan je teksten verandert. Het is voor Google een teken dat jouw website levendig en up-to-date is: en die websites komen én blijven gemakkelijker hoog in Google dan websites waarop zelden of nooit iets veranderd wordt.

Toch is het niet op alle pagina’s op je website even slim om voortdurend dingen te veranderen. Wanneer kun je dat met een gerust hart wel doen en wanneer is het beter van niet?

 

Blijf niet eindeloos schaven aan je basispagina’s

Je homepage, je Over mij- of Over ons-pagina én je aanbodpagina(‘s): die noem ik ook wel de driehoek van een klantentrekkende website. Natuurlijk is het belangrijk dat deze pagina’s goed in elkaar zitten, dus dat ze alle elementen bevatten die jouw websitebezoekers nodig hebben als ze daadwerkelijk klant bij je willen worden.

Als je dus nieuwe dingen bijleert over hoe je nou een echt goede homepage of aanbodpagina schrijft, jezelf persoonlijk erg ontwikkelt en/of nieuw aanbod creëert, dan is het niet meer dan logisch dat je ook je belangrijkste websitepagina’s aanpast. Je voegt nieuwe teksten toe, je stopt meer en betere zoekwoorden in je pagina of je gaat nog meer jouw eigen persoonlijkheid in je tekst stoppen.

Wil je één van deze pagina’s op je website herschrijven? Doe dat dan het liefst binnen een kort tijdsbestek. Neem dus die ene pagina bijvoorbeeld binnen een week helemaal onderhanden, in plaats van er weken- of maandenlang aan te sleutelen. Geef Google daarna de kans om je herschreven pagina te crawlen en – als je er extra en/of betere zoekwoorden aan hebt toegevoegd – hoger in de zoekresultaten te brengen.

Ga je bijvoorbeeld een homepage elke week opnieuw herschrijven of voorzien van nieuwe zoekwoorden? Dan zal dit voor Google als het ware steeds weer een nieuwe pagina zijn, die steeds weer redelijk laag in de rankings van Google moet beginnen. Dat geldt nog extra als je minstens één keer per maand de woorden die in de kopjes en tussenkopjes van je pagina staan verandert.

Voordat Google de kans heeft gekregen om je pagina hoger in de zoekresultaten te krijgen, is er alweer een nieuwe versie. Wetende dat Google altijd wat tijd nodig heeft om een pagina waar goede zoekwoorden in zitten echt hoog in de zoekresultaten te krijgen, is dit niet handig. Net zoals het niet handig is om een week nadat je jouw boek hebt uitgebracht alweer aan het schrijven van een nieuw boek te beginnen omdat het andere niet gelijk op plek 1 in de bestsellerlijst staat.

Kleine details aan een pagina verbeteren kan natuurlijk geen kwaad, maar je belangrijkste pagina’s regelmatig een make-over geven is niet handig als je hoog in Google wilt komen.

 

Blijf blogs verbeteren waar het kan

Schrijf je ook blogs voor je website? Dan is het slim om regelmatig na te gaan hoe die blogs het doen in Google. Welke van je blogs staan al in de top 3 van Google, en voor welke zoekwoorden staan ze zo hoog? Welke van je blogs hebben een top 10-plek in Google, en voor welke zoekwoorden ranken ze? Welke van je blogs staan nu op plekken waar ze net geen bezoekers krijgen vanuit Google?

Al dit soort dingen kun je bijvoorbeeld opzoeken in Ubersuggest. Zie je daar een blog dat het al redelijk doet in Google of dat op een plek staat waar het net geen bezoekers krijgt? Dan is het slim om aan zo’n blog te gaan sleutelen, door bepaalde zoekwoorden bijvoorbeeld net wat slimmer in te zetten of vaker te gebruiken, door je blog uit te breiden, enzovoort.

Hier kun je wél gerust wat langer de tijd voor nemen. Wil je meerdere keren sleutelen aan een blog dat je geschreven hebt, doe dat dan gewoon. Waar Google dat bij een herschreven homepage of aanbodpagina ziet als het telkens ‘veranderen’ van je teksten, ziet Google het bij een blog (als je het goed doet uiteraard) als het telkens ‘verbeteren’ van je teksten. Wat je aan je tekst verandert bouwt dus voort op wat er al staat.

Natuurlijk is het niet de bedoeling dat je je blog elke week voor meer dan 50 procent opnieuw gaat schrijven, maar ik ga er ook niet van uit dat je dat van plan bent (of dat je daar überhaupt de tijd voor hebt). Maar blogs blijven verbeteren, zeker als ze het al (redelijk) goed doen in Google, is absoluut een slimme besteding van je tijd. Het is iets waar ik ook weer tijd voor ga maken als mijn Augustus Blogmaand erop zit. Even niet meer elke dag een nieuw blog schrijven, maar elke dag tijd stoppen in het verbeteren van dat wat ik al heb opgebouwd.

 

Wil jij klanten aantrekken met je blogs?

Dan kan ik je daarbij helpen in mijn korte training Schrijf blogs die klanten bereiken. Kijk hier of Schrijf blogs die klanten bereiken iets voor jou is.