Hotjar is een handig online hulpmiddel om je te helpen ontdekken hoe gebruikers jouw website ervaren. Met de verschillende functies, zoals heatmaps en sessie-opnames, breng je in kaart hoe je website wordt gebruikt, waar gebruikers vastlopen en hoe je de gebruikerservaring kunt verbeteren.

 

Een van de belangrijkste functies van Hotjar zijn de heatmaps. Hiermee wordt voor jou als website-eigenaar visueel gemaakt waar je gebruikers klikken, hoe ver ze scrollen en waar ze hun tijd op jouw websitepagina doorbrengen. Dit kan jou vervolgens weer helpen om te begrijpen welke delen van je website het meest worden gebruikt en bekeken, en waar de gebruikers van je website afhaken.

 

Heatmaps in Hotjar: zo werken ze

In een heatmap worden de meest bekeken en de minst bekeken gedeelten van je websitepagina aangeduid met verschillende kleuren. Zo zie je als website-eigenaar snel waar gebruikers het meest en het minst naar kijken. Op basis daarvan kun je de betreffende pagina vervolgens verder verbeteren.

Er zijn verschillende soorten heatmaps beschikbaar, waaronder click maps, scroll maps en move maps. Een click map laat je zien welke delen van een pagina de meeste clicks krijgen, terwijl een scroll map laat zien hoe ver gebruikers scrollen op een pagina voordat ze afhaken. Een move map laat zien waar de muispijl van de gebruiker op de pagina beweegt.

Een heatmap kan je bijvoorbeeld aanwijzingen geven voor het optimaliseren van de lay-out en navigatie van je website, waardoor gebruikers gemakkelijker vinden wat ze zoeken. Ook kun je met behulp van heatmaps bijvoorbeeld het aantal klikken dat nodig is om een bepaalde actie uit te voeren verminderen.

 

Andere handige functies

Sessie-opnames zijn een andere nuttige functie van Hotjar. Deze stellen jou als website-eigenaar in staat om individuele gebruikerssessies op je website te bekijken. Hierdoor kun je zien hoe gebruikers zich gedragen en welke problemen ze tegenkomen. Dit kan je helpen om specifieke problemen aan te pakken en de gebruikerservaring te verbeteren.

Hotjar biedt ook feedback polls en enquêtes waarmee je direct feedback van je websitegebruikers kunt verzamelen. Dit kan je helpen om de mening van je gebruikers te begrijpen en verbeteringen aan te brengen op basis van hun feedback.

Kortom, Hotjar is een waardevol hulpmiddel voor bedrijven die hun online gebruikerservaring willen verbeteren en inzicht willen krijgen in hoe hun website wordt gebruikt.

 

Hotjar: plans en pricing

Als je eens wilt ervaren hoe Hotjar werkt, kun je sowieso beginnen met een free trial. Dat heb ik ook gedaan toen ik eens benieuwd was hoe bezoekers van mijn website naar de aanbodpagina van mijn online pubquizzen keken.

Daarna zijn er vier verschillende opties: de gratis / Basic variant plus een drietal abonnementen waarbij je op het moment van schrijven van dit artikel tussen de 32 en 171 euro per maand betaalt. De twee hoogst geprijsde abonnementen zijn met name geschikt voor grotere bedrijven, terwijl het meest voordelige abonnement er vooral voor kleinere bedrijven is.