Hoe vertel je een goed verhaal op video? - Ik help jou online

“Ik vind het nog leuk ook.” Dat is wat een van de leden van mijn Ik help jou online Academie tegen mij zei nadat ze deze week haar eerste video had opgenomen waarin ze zelf op beeld haar verhaal vertelt. En wat zij kan, dat kun jij ook. In dit artikel geef ik je handvaten om een goed verhaal op video te vertellen.

 

“Ja, maar wat ga ik dan vertellen op video?” Herken je deze vraag? Weet dan dat het antwoord niet heel moeilijk hoeft te zijn. Vertel gewoon iets wat je normaal gesproken in een bericht zou schrijven. Ingewikkelder dan dat hoeft het niet te zijn.

 

Haal houvast uit een script

Veel ondernemers zijn bang dat ze gaan hakkelen, heel vaak ‘eh’ zeggen of de draad kwijt zullen raken als ze op camera iets gaan vertellen. Los van dat het helemaal niet erg is als dat gebeurt is er wel een manier om je te helpen zelfverzekerder je verhaal op video te vertellen, namelijk het maken van een script(je).

In zo’n script werk je van tevoren uit wat je in je video precies wilt vertellen. Kijk daarbij eens wat voor jou vroeger op school een prettige manier van leren was. Was je iemand die graag dingen in je hoofd stampte? Bedacht je ezelsbruggetjes om iets goed te kunnen onthouden? Of leerde je op een andere manier? Gebruik die manier nu ook om het verhaal dat je op video gaat vertellen voor te bereiden.

 

Hoe maak je een script voor je video?

Zelf werk ik bijvoorbeeld graag met lijstjes en met steekwoorden. Ik deel het onderwerp waar ik het op video over wil hebben op in drie tot vijf kleinere onderwerpjes en schrijf daarvan steekwoorden op. Doordat dat er niet zo veel zijn kan ik ze makkelijk onthouden. In het begin bereidde ik het verhaal dat ik rond die steekwoorden wilde vertellen ook heel uitgebreid voor. Soms schreef ik het zelfs uit. Nu oefen ik het alleen een keer in grote lijnen in mijn hoofd. Je zult zien dat jou dit ook steeds makkelijker af zal gaan naarmate je vaker video’s maakt.

Een klant met wie ik het er deze week over had heeft ook een goede methode om scriptjes te maken. Zij werkt eerst uitgebreid uit wat ze in haar video wil vertellen en brengt dat daarna terug naar kortere en goed behapbare ezelsbruggetjes. Eigenlijk omgekeerd dus aan hoe ik het doe.

 

Praat zoals je bent

Ben je er klaar voor om de camera erbij te pakken en een video op te nemen? Haal dan nog even diep adem en begin meteen daarna met vertellen. Dit is een trucje om meteen energiek over te komen. Houd vervolgens het verteltempo aan dat je normaal ook hebt. Ik ben bijvoorbeeld van nature een snelle prater en dat zie je ook terug in mijn video’s. Ben jij iemand die meer rustig praat? Probeer dan ook in je video de rust te bewaren.

 

Laat je niet verleiden om het tien keer over te doen

Tot slot: als je voor het eerst video’s gaat maken is het heel verleidelijk om het vele keren over te doen voordat je een video met anderen durft te delen. Je bent kritisch op elke verspreking of elk klein dingetje dat niet goed gaat. Maar onthoud dat dit voor jouw kijker helemaal niet uitmaakt, of dat het je kijker zelfs niet eens opvalt.

Bovendien, hoe vaker je hetzelfde verhaal op video vertelt, hoe meer de spontaniteit er vanaf gaat. Probeer dus (ja, ook als jij een echte perfectionist bent) je video niet te vaak over te doen en deze gewoon te delen met de mensen die jouw bedrijf online volgen. Zoals mijn klant uit de intro van dit artikel meteen besloot haar video niet alleen in de Facebookgroep van mijn Academie te delen, maar ook in haar eigen Facebookgroep. Durf jij je te laten inspireren door haar?