Als je graag goed gevonden wilt worden in Google door nieuwe klanten, dan mag je zoekwoorden in je website verwerken. Als je dat op de juiste manier en op de juiste plekken doet, dan kan het bijna niet anders dan dat je steeds vaker mogelijke klanten op je website krijgt die jou in Google weten te vinden. Maar wat nu als dat (nog) niet gebeurt? Wat kan er dan aan de hand zijn? Ik deel in dit artikel 5 mogelijke oorzaken met je.

 

Oorzaak 1: je houdt je website niet in beweging

Als jij niet elke dag fysiek in beweging bent – en nee, dan heb ik het echt niet over intensief sporten – dan word je stijf. Misschien krijg je wel lichamelijke klachten als je te veel stilzit.

Net zo presteert jouw website ook minder goed als hij niet in beweging is. Als jij een paar dagen of een paar weken veel met je website bezig bent geweest en er dan daarna weken- of zelfs maandenlang niet meer naar omkijkt, dan zakt je website weg in Google. Zeker als je nog niet zo’n grote vindbaarheid in Google hebt opgebouwd, want bij websites die al flink wat Google-verkeer trekken gebeurt dit minder snel.

Natuurlijk ga je niet elke week je homepage of je aanbodpagina(‘s) herschrijven. Dus hoe houd je jouw website dan in beweging? De beste manier om dat te doen is door blogs te schrijven – of door podcasts of video’s op je website te publiceren met een stukje tekst erbij. Als je dit minimaal eens per maand (en liefst één keer per week of per twee weken) doet, dan blijft je website in beweging en komt hij makkelijker omhoog in Google.

Bovendien is elk blog dat je voor je website schrijft – zeker als je een onderwerp uitkiest waar jouw mogelijke klanten naar googelen – ook weer een nieuwe kans om gevonden te worden in Google. Het is weer een nieuwe ingang naar jouw website, waardoor je dubbel de vruchten plukt van je blogwerk: je website blijft in beweging én je creëert telkens nieuwe kansen voor jezelf om door nieuwe klanten gevonden te worden in Google.

 

Oorzaak 2: je neemt geen tijd om te optimaliseren

Zoals een nieuw huis niet in één dag wordt gebouwd, en jouw bedrijf vast ook niet binnen één week al super succesvol was, zo bouw je jouw klantentrekkende website ook niet in één dag of één week. Wel is het zonde van je tijd als je alleen maar in die bouw-bouw-bouwfase blijft: dus alleen maar nieuwe teksten voor je website schrijft zonder tijd te maken om dat wat je al hebt opgebouwd verder te verbeteren.

Het is niet voor niets dat ik over het stukje ‘leren en verbeteren’ in mijn training Continu klanten uit je website een uitgebreide bonusmodule heb gemaakt. Hierin zitten onder andere masterclasses over hoe je Google Analytics en Ubersuggest gebruikt om te achterhalen wat er al (redelijk goed) werkt op je website en hoe je dat nog veel beter voor je laat werken.

Ook jij mag eens goed de tijd nemen om in de cijfers en feiten van je website te duiken. Welke van je pagina’s worden al af en toe gevonden in Google? Welke staan nu op plekken in Google waarmee je er net geen bezoekers mee krijgt, en wat kun je doen om ze een paar plekjes omhoog te krijgen? Google Analytics en Ubersuggest zijn dus goede bronnen die je daarbij kunnen helpen.

Als je hier tijd voor maakt, ben je dus aan het optimaliseren. Ik weet dat veel ondernemers dit veel saaier vinden dan het schrijven van een nieuwe tekst. Maar tegelijk kost het minder tijd dan het schrijven van iets nieuws en zie je er sneller resultaat van. Echt de moeite waard dus.

 

Oorzaak 3: je zegt te vaak tegen jezelf hoe lastig je het vindt

Zeg eens eerlijk: is de ‘dat lijkt me lastig’-gedachte al in je opgekomen toen je hierboven las hoe je oorzaak 2 aan kunt pakken? Ik heb in de afgelopen jaren al aan heel wat ondernemers op een eenvoudige manier uitgelegd hoe ze hun website hoger in Google kunnen laten komen. Als ik sommigen van hen een tijdje later weer sprak, hadden ze daar nog niets of weinig mee gedaan. De reden? ‘Ik vind het lastig’.

Het woord ‘lastig’ is één van de grootste vijanden van vooruitgang. Zodra je tegen jezelf zegt dat je iets lastig vindt, zeg je eigenlijk ook meteen dat je (op dit moment) niet verder kunt – en kom je dus lekker niet in actie. Dan is het ook niet zo gek dat er niet zo veel uit je website voortkomt.

Als je meer resultaat wilt zien, helpt het ook om anders tegen jezelf te praten. Zeg in plaats van ‘Ik vind dit lastig’ eens tegen jezelf: ‘Hoe kan ik dit in kleine stappen voor elkaar krijgen? En wat is een eerste kleine logische stapje dat ik nu meteen kan zetten?’ In dit artikel vind je al genoeg aanknopingspunten om die vraag te beantwoorden. Zet dat stapje, en van daaruit nog een stapje, en nog eentje. Met al die kleine stapjes bij elkaar kom je veel verder dan wanneer je in je ‘ik vind dit lastig’-gedachten blijft hangen.

 

Oorzaak 4: je laat kansen liggen in de details

Zoekwoorden verwerken in de titels van je websitepagina’s, in je tussenkopjes, in de teksten die je meegeeft aan je foto’s. Dat zijn zomaar een paar basisdingen die je kunt doen om jezelf goed vindbaar te maken in Google. Maar daarnaast zijn er ook details die zorgen dat je wel of niet hoog in Google komt.

Denk aan de lengte van je websitepagina’s. Als jouw pagina’s minder dan 500 woorden bevatten, komen ze lastiger (ja, daar is ie weer) hoog in Google dan wanneer er meer dan 500 woorden op staan. Als de zoekwoorden die jij op een websitepagina gebruikt een bonte verzameling van allerlei verschillende woorden zijn, kom je minder snel hoog in Google dan wanneer Google een goede samenhang tussen jouw zoekwoorden kan ontdekken.

Zo zijn er tal van details die zorgen dat je ofwel sneller, ofwel minder snel tevoorschijn komt als mogelijke klanten naar jou googelen. Als je net als ik een ‘grote lijnen-denker’ bent en minder iemand van de details, is het des te belangrijker om hier goed oog voor te hebben. In de details maak je het verschil.

 

Oorzaak 5: je doet minder (slim) dan je concurrenten

Ik ben zelf niet zo’n fan van het woord ‘concurrenten’, maar als ik dit woord gebruik weten we wel waar het over hebben: collega’s die (ongeveer) hetzelfde doen als jij. Sommigen van ons hebben veel concurrentie, anderen relatief weinig.

Hoe meer concurrentie jij hebt, hoe groter de kans dat je ook in Google veel concurrentie hebt. Je zult dan wat harder óf (beter) wat slimmer mogen werken dan anderen die minder concurrentie hebben.

Stel jezelf als dit voor jou van toepassing is eens de vraag: hoe kan ik er meer uitspringen? Voor de een zit het antwoord in méér produceren (denk bijvoorbeeld aan vaker een nieuw blog schrijven dan anderen), voor de ander in meer waarde leveren (denk aan uitgebreidere blogs schrijven dan anderen), voor weer een ander in je meer onderscheidend profileren (inclusief goede zoekwoorden en websiteteksten die daarbij horen), enzovoort.

Als jij precies hetzelfde doet als iedereen, kun je niet echt verwachten dat je meer dan gemiddelde resultaten boekt. Wil je graag bovengemiddelde resultaten, doe dan meer en/of slimmer dan een ander – op de manier die past bij jou. Ik doe dat zelf op een aantal vlakken binnen mijn bedrijf ook, en ik kan je uit eigen ervaring zeggen dat het echt tot mooie resultaten leidt.