fbpx

Als je zelfstandig ondernemer bent, moeder van een gezin met twee jonge kinderen en ook nog hobby’s hebt waar je graag tijd aan besteedt, dan wil je liever niet ook nog uren per week met je marketing bezig hoeven zijn. In het geval van Marrit Postma, die in haar bedrijf Woordprikkels andere ondernemers helpt aan duidelijke teksten zonder taalfouten, hoeft dat ook niet. Doordat haar website zo goed voor haar werkt, hoeft ze niet of nauwelijks nog tijd aan social media te besteden. Ik interviewde Marrit voor mijn Ik help jou online Podcast en deel in dit artikel haar 5 beste tips met jou.

 

Tot medio 2021 bestond de marketing van Marrit uit het wekelijks posten van berichten op Facebook en LinkedIn, het regelmatig schrijven van blogs én het versturen van nieuwsbrieven. Heel even pakte ze daar in de zomer van 2021 ook Instagram nog bij, totdat het alles bij elkaar best veel bleek te zijn.

Al die tijd die opgaat aan marketing kun je immers niet aan iets anders besteden. Niet aan het helpen van je klanten, niet aan het doen van leuke en belangrijke dingen met je gezin en ook niet aan je hobby’s of het nemen van wat rust voor jezelf.

Gelukkig bleek er iets in de marketing van Marrit te zijn dat al voor zichzelf kon werken, ook op de momenten dat zij niet aan het werk was. En nee, dat waren niet haar Facebook-posts van een paar weken geleden, want die waren in de drukke tijdlijn allang weer verdwenen naar plekken waar niemand ze meer ziet. Maar de blogs die ze eerder geschreven had, brachten wel al elke week zo’n 300 nieuwe bezoekers naar haar website. En dat sluit meteen mooi aan bij de eerste tip van Marrit.

 

Tip 1: houd een aantal categorieën aan als je gaat bloggen

Als tekstschrijver vindt Marrit het leuk om te bloggen. Ze heeft daarbij een heel handige tip om het jezelf veel gemakkelijker te maken om onderwerpen voor je blogs te bedenken. “Ik heb een lijst met onderwerpen waar ik blogs over kan schrijven. Ik houd daarbij een aantal categorieën aan: teksten schrijven in het algemeen, taaltips (‘hoe schrijf je dit?’), persoonlijk ondernemerschap en digitale toegankelijkheid. Je kunt het dan én voor jezelf een beetje afbakenen, én je geeft ook aan je lezers duidelijkheid over de onderwerpen waar jij over schrijft.”

 

Tip 2: schrijf evergreen content

Als je teksten voor je website schrijft, of dat nou blogs of andere teksten zijn, hebben die – anders dan berichten op social media – de mogelijkheid om ook een paar maanden of zelfs een paar jaar nadat je ze geschreven hebt nog gevonden te worden in Google. Je steekt één keer werk in het schrijven ervan, en kunt er daarna jarenlang nieuwe mogelijke klanten mee bereiken.

Marrit focust zich bij het schrijven van haar blogs dan ook vooral op evergreen content: teksten die niet maar even actueel zijn, maar dat voor langere tijd blijven. Haar blog over hoe je de namen van feestdagen correct schrijft is daar een mooi voorbeeld van. “Die blog doet het altijd heel goed, want er is bijna elke maand wel een feestdag waarvan mensen denken: hoe schrijf je die ook alweer?” Zo weten mogelijke nieuwe klanten Marrit het hele jaar door te vinden in Google.

 

Tip 3: voeg twee blogs of pagina’s samen tot één

Twee of meer pagina’s of blogs over hetzelfde onderwerp op jouw website gaan in Google tegen elkaar concurreren. Het is alsof je meedoet aan een sportwedstrijd en daarbij zelf één van je eigen tegenstanders bent. Niet heel handig.

Zo had Marrit op haar website twee verschillende blogs over één onderwerp: alt-teksten, de teksten die je meegeeft aan foto’s om te omschrijven wat erop te zien is. “In december heb ik mijn twee blogs over alt-tekst samengevoegd. Daardoor werd het een monsterblog (een lang blog waarin je alles wat je over één onderwerp te delen hebt samenvoegt). Voordat ik dat deed werden de blogs allebei al goed gevonden in Google, maar door ze samen te voegen wordt nu dat ene blog vaker gevonden dan die twee blogs samen.” Het zorgde er zelfs voor dat Marrit begin dit jaar door een school in Amsterdam gevraagd werd om voor honderden studenten een online kennissessie over digitale toegankelijkheid te verzorgen.

 

Tip 4: zorg ervoor dat je website toegankelijk is voor iedereen

Volgens het Sociaal Cultureel Planbureau zijn er in Nederland bijna 1 miljoen mensen die een matige of ernstige visuele beperking hebben. Een grote groep mensen, die waar dat kan zo veel mogelijk deel probeert uit te maken van het normale leven, en dus ook googlet en websites bezoekt. Als slechtziende zet Marrit zich graag in voor digitale toegankelijkheid: zorgen dat informatie online ook goed bereikbaar is voor blinden en slechtzienden.

“Toegankelijkheid gaat over veel meer dan het weghalen van drempels in een fysieke winkel”, zegt Marrit. “Er zijn ook meer slechtziende en blinde ondernemers zoals ik – dus als jij je met je bedrijf op andere ondernemers richt, is het goed om je hier ook in te verdiepen.”

Marrit geeft als voorbeeld een bedrijf dat auto’s verhuurt. Ook al kan de directeur van het bedrijf goed zien, deze kan best een blinde of slechtziende secretaresse hebben die de boeking van de auto wil regelen. “En als je met een vriendengroep op vakantie gaat en een busje wilt huren, moet dat ook gedaan kunnen worden door de slechtziende persoon uit de vriendengroep die geen rijbewijs heeft.”

Voor ondernemers die hun website zo goed mogelijk toegankelijk willen maken op dit gebied, heeft Marrit drie uitstekende tips.

Tip a: let op de kleuren die je kiest voor je website: “Grijze letters op een donkergroene achtergrond zie je gewoon niet. Een zwarte achtergrond met witte letters kan best. Zelf vind ik dat moeilijk lezen, maar ik hoor van andere slechtzienden dat ze wit op een zwarte achtergrond juist fijn vinden. Dat is dus per persoon verschillend. Maar zorg dat je zorgvuldig je kleuren kiest.”

Tip b: zorg dat je website responsive is, dus dat hij zich aanpast aan het beeldformaat van het apparaat waarop de website bekeken wordt. “Als je steeds van links naar rechts moet schuiven om alle tekst in beeld te hebben, leest dat heel irritant. Dan klik ik liever de website weg dan dat ik klant word”, zegt Marrit. Overigens is dit ook iets waar Google veel waarde aan hecht: een website die niet responsive is wordt veel minder goed gevonden dan een website die dat wél is.

Tip c: vul de alt-teksten bij je foto’s in. “Die alt-tekst vertelt wat er op de foto te zien is”, legt Marrit uit. “En hij is ook belangrijk om goed gevonden te worden in Google.” Het is daarom slim om als alt-tekst iets te kiezen waar je één of meer zoekwoorden in kunt verwerken, maar tegelijk ook goed omschrijft wat er op de foto te zien is. “Iemand had een tijdje geleden een blog geschreven waarin ze tips gaf over het schrijven van een e-book. Ze gebruikte daarbij een plaatje van een laptop, met als alt-tekst: ‘Een laptop om een e-book op te maken’. E-book is een zoekwoord en de laptop is te zien op het beeld, dus twee vliegen in één klap.”

 

Tip 5, voor podcastmakers: schrijf een blog over wat er in je podcast aan bod komt

Samen met collega Ferry helpt Marrit ook andere ondernemers die graag podcasten. Zij verzorgt voor hen podcasttranscripten, oftewel: een tekstversie van je podcast. Dat is niet alleen handig om ook dove en slechthorende mensen te bereiken, maar ook om als podcastmaker vaker gevonden te worden in Google en dus meer mogelijke klanten op je website te krijgen. Slim dus om te doen als jij meer van podcasten dan van bloggen houdt én tegelijk wel graag klanten wilt aantrekken via je website.

“Google kan niets met audio”, legt Marrit uit. “Maar als je een transcript van je podcast maakt, dan kan Google daar gewoon doorheen. Een blog en een podcast aan elkaar koppelen kan ook. Dan schrijf je een blog waarin je samenvat wat er in de podcast aan bod komt. Bij een interview kun je daar bijvoorbeeld quotes in verwerken van wat de geïnterviewde gezegd heeft. En natuurlijk de player toevoegen waarin je de podcast kunt afspelen.”

Zie je al wie deze tip vandaag meteen in de praktijk brengt?

 

Wil je meer weten over Marrit en de diensten die zij aanbiedt? Breng dan zeker een bezoekje aan haar website Woordprikkels.nl.

En wil je het podcastinterview beluisteren dat ik met Marrit had? Zoek dan aflevering 136 van de Ik help jou online Podcast op in je favoriete podcast-app of luister de aflevering hieronder.