Het geven van een webinar is best spannend om te doen, zeker als het je eerste is. Wat helpt is als je het juiste moment kiest om een webinar te organiseren en de goede materialen gebruikt om er een succes van te maken. Over de vijf benodigdheden voor het geven van een geslaagd webinar vertel ik je in dit artikel.

 

Benodigdheid 1: een publiek

Veel ondernemers hebben de neiging om te snel te willen beginnen met het geven van webinars, namelijk op een moment dat ze nog niet heel veel bekendheid en/of nog geen warme band met hun volgers hebben opgebouwd. Grote kans dat je dan maar weinig deelnemers krijgt en je webinar uitdraait op een teleurstelling, in de zin dat je er geen klanten en omzet aan overhoudt.

Globaal is het een goed moment om met webinars te starten als je minimaal 300 mensen tot je warme doelgroep mag rekenen. Daarmee bedoel ik dat deze mensen op je e-maillijst staan, je al een tijdje volgen op social media of op een andere manier al wat langer met jou en je bedrijf in contact zijn.

De enige uitzondering hierop is als je kunt samenwerken met iemand anders die een groot warm netwerk heeft in precies jouw doelgroep. Als diegene bereid is jou in zijn of haar netwerk te introduceren en je webinar aan hen te laten geven, dan kan het alsnog succesvol zijn. Maar wil je een webinar geven aan je eigen publiek: kijk dan eerst of dit al het juiste moment is. Tenzij je het natuurlijk alleen doet om waarde te delen en geen verkoopdoel hebt – dan kun je op elk moment beginnen.

 

Benodigdheid 2: een ijzersterke presentatie

Het succes van je webinar valt of staat grotendeels met het verhaal dat je tijdens je webinar overbrengt. Dat kun je op allerlei verschillende manieren doen: je kunt bijvoorbeeld werken met een PowerPoint-presentatie waarop afwisselend teksten en foto’s te zien zijn, je kunt zelf de hele tijd in beeld zijn en een verhaal vertellen, je kunt video’s in je webinar verwerken, enzovoort.

Belangrijk is dat jouw presentatie je deelnemers geboeid houdt. Dat ze gedurende je hele webinar nieuwsgierig blijven naar wat er nog meer komt. Dat je hen echt meeneemt in je verhaal en iets biedt waar ze iets aan hebben. Neem de tijd om een ijzersterke presentatie te maken. Maar wacht ook weer niet totdat alles aan je presentatie perfect is. Webinars geven is ook een kwestie van doen, evalueren, je presentatie verbeteren en dan weer een volgend webinar geven.

 

Benodigdheid 3: een goede laptop en stabiele internetverbinding

Zorg dat je goede apparatuur hebt en gebruikmaakt van een stabiele internetverbinding wanneer je jouw webinar geeft. Niets zo vervelend voor je deelnemers, en ook voor jou, als wanneer er technische problemen zijn. Soms gebeurt dat ook zonder dat je er invloed op hebt (dan ligt het aan je webinar software), maar het gebruiken van een goede laptop heb je zelf in de hand.

Vlak voor het geven van mijn eerste webinar kwam ik erachter dat de laptop die ik toen had het absoluut niet zou trekken als ik daar een webinar voor 35 mensen op zou geven. Halsoverkop leende ik een laptop van mijn nichtje en meteen na mijn webinar kocht ik zelf een beter exemplaar, dat ik nu al drie jaar naar volle tevredenheid gebruik. Essentieel is natuurlijk dat je laptop een camera heeft, zodat je voor je deelnemers te zien bent.

Waarschijnlijk weet je wel hoe sterk de internetverbinding is op de plek waar jij je webinar wilt geven. Zijn er weleens problemen met een te trage verbinding, anticipeer daar dan van tevoren op, bijvoorbeeld door het aanschaffen van een WiFi-versterker.

 

Benodigdheid 4: goede webinar software

Om een webinar te kunnen geven heb je zogenaamde webinar software nodig. Je schaft dan als het ware een online ruimte aan waar jij samen kunt komen met je deelnemers: jij als presentator van je webinar en zij als deelnemers in de chatruimte.

Qua webinar software zijn er nogal wat verschillende opties. Zo heb ik in de eerste twee jaar dat ik webinars gaf gebruikgemaakt van Clickmeeting, totdat deze software tijdens het geven van een webinar regelmatig vast begon te lopen. Vanaf dat moment ben ik overgestapt naar Zoom, dat ik nu nog steeds met veel plezier gebruik.

Belangrijk bij jouw keuze voor goede webinar software (zoals je onder andere ook nog Webinargeek en GoToWebinar hebt) is dat je feeling hebt met dat wat je gebruikt. Dat je precies snapt hoe het werkt en dus tijdens het geven van je webinar geen technische stress hebt. Volgens mij is het bij alle vormen van webinar software mogelijk om eerst een gratis proefperiode aan te vragen. Maak daar gebruik van zodat je weloverwogen iets aan kunt schaffen.

 

Benodigdheid 5: goed geluid en licht

Tijdens jouw webinar is het natuurlijk essentieel dat je deelnemers je goed kunnen horen. Zij moeten immers helemaal meegenomen worden in jouw verhaal, en zonder goed geluid gaat dat niet. Om die reden heb ik een professionele microfoon aangeschaft om tijdens mijn webinars te gebruiken, de zogenaamde Blue Snowball (die ook in andere kleuren dan blauw verkrijgbaar is).

Geef je jouw webinars overdag of in de zomer in de avonduren, dan heb je over het algemeen wel goed natuurlijk licht. Wil je jouw webinar ‘s avonds geven in een periode waarin het vroeger donker is, of zit je op een erg donkere plek? Gebruik dan een eenvoudige lamp die je boven op je laptop vast kunt maken, zodat je deelnemers jou goed kunnen zien. Een aanrader is de Selfie Ring Light waarmee je voor weinig geld heel goed licht hebt. Professionele lampen op een statief kun je gerust achterwege laten.

 

Wil jij 9 gouden tips ontvangen voor het geven van een ijzersterk (eerste) webinar? Vraag de webinartips hier gratis aan.

× .