De AIDA formule is een handig model om teksten te schrijven over het aanbod dat jij verkoopt. Het AIDA model bestaat uit vier aspecten: attention, interest, desire en action. Dit artikel geeft uitleg over hoe jij deze formule kunt toepassen in je online marketing.
Het AIDA model in marketing in het kort
In dit artikel ga ik er even van uit dat je websiteteksten wilt schrijven volgens de AIDA formule. Natuurlijk kun je dit model ook toepassen voor andersoortige teksten. De letters staan voor:
- Attention: meteen de aandacht trekken van jouw websitebezoeker door iets opvallends of aantrekkelijks te zeggen
- Interest: interesse opwekken bij je websitebezoeker, zowel interesse om verder te lezen als interesse in jouw aanbod
- Desire: een verlangen oproepen bij je websitebezoeker, bijvoorbeeld het verlangen om zichzelf iets moois te gunnen of het verlangen om een probleem op te lossen – en dus om jouw aanbod te kopen
- Action: je websitebezoeker aanmoedigen om actie te ondernemen, namelijk om jouw aanbod te kopen
In het Nederlands zijn de 4 stappen van het AIDA-model dus: aandacht grijpen, interesse opwekken, verlangen aanwakkeren en om een actie vragen.
Het AIDA model: Attention
In online teksten moet je snel de aandacht grijpen. Jouw websitebezoekers zijn ongeduldig en bovenal snel afgeleid. Maar als jij hen meteen laat merken dat jouw aanbod interessant voor hen is, dan blijven ze wél op je websitepagina, en in dit geval dus op je aanbodpagina.
Gebruik daarom een korte tekst om de aandacht van je websitebezoeker te trekken, het liefst één zinnetje of één alinea. Je kunt ook kiezen voor een aantal bullet points (oftewel: opsommingsitems). Kies voor de eerste zin(nen) van je tekst voor iets dat opvalt, iets dat nieuwsgierig maakt, iets dat herkenning oproept of iets dat anders is dan anders of iets waarin je meteen laat zien waarin jouw aanbod zich onderscheidt. Of voor iets dat meteen de pijn of het probleem van jouw klant benoemt.
Zelf kies ik aan het begin van een aanbodpagina op mijn website meestal voor het oproepen van herkenning. Hier kun je daar een voorbeeld van zien.
Interest: waar liggen jouw bezoekers ’s nachts wakker van?
In de Interest-fase werk je verder uit wat je in je eerste zin gezegd hebt. Je schetst hier bijvoorbeeld een situatie waarin jouw klant zich herkent of iets dat voor hem een aantrekkelijk vooruitzicht is.
Heb jij een aanbod dat een probleem of een pijn voor je klant oplost, dan is het goed om in dit deel van je verkooptekst een aantal pijnpunten te benoemen die herkenbaar zijn voor je klanten. Waar liggen jouw bezoekers – in relatie tot jouw aanbod – ’s nachts wakker van of waar verlangen ze heel sterk naar? Benoem deze dingen, zo concreet en specifiek mogelijk.
Desire: een aantrekkelijk vooruitzicht
Hier zijn we in de fase van de AIDA formule waarin je een verlangen bij je lezer wilt oproepen, of dat verlangen verder wilt versterken als je daar in de Interest-fase al mee begonnen bent. Wat is de precieze situatie voor jouw lezer als hij je aanbod koopt? Welk aantrekkelijk vooruitzicht staat jouw klant dan te wachten?
Heb jij een aanbod dat een pijn of probleem voor je lezer oplost, dan is het slim om hier iets te schrijven in de trant van ‘Hoe zou het voor je zijn als…’ Je noemt dan een aantal punten op die horen bij de situatie dat het probleem is opgelost of de pijn is verholpen. Dat doe je in de vorm van een opsomming of in een gewone doorlopende tekst. Vaak is elk punt hier het tegenovergestelde van wat je in het vorige gedeelte bij de pijnpunten hebt benoemd.
Wil je een voorbeeld zien van dit stukje van het AIDA model? Scroll dan op deze pagina even naar het stukje Dit is ook voor jou weggelegd.
Het AIDA model: Action
In deze fase heb je de interesse van jouw websitebezoeker gewekt. Sterker nog, hij is inmiddels erg geïnteresseerd in wat je voor hem kunt betekenen. Het is nu tijd om over jouw aanbod te vertellen. Presenteer nu dus je aanbod en ook de belangrijke specificaties die daarbij horen: prijs, inhoud, eventuele extra’s, eventueel de datum, eventueel de locatie, enzovoort.
Overzicht is hierbij belangrijk: jouw klant moet volledig geïnformeerd worden, maar niet overspoeld worden met details. Mensen beslissen namelijk veel eerder op basis van hun gevoel om bij jou te kopen dan op basis van veel feitelijke informatie. Ze hebben die laatste informatie natuurlijk wel nodig om echt te kunnen beslissen, maar als je hen overspoelt met allerlei details bestaat de kans dat ze alsnog afhaken.
Vergeet niet om af te sluiten met een glasheldere call to action, oftewel: wat moet jouw lezer doen na het lezen van deze tekst? Kan hij je aanbod direct op je website kopen? Moet hij contact met je opnemen? Naar een andere pagina op je website gaan? Geef hier een heel duidelijke uitleg over, want het zal je verbazen hoeveel lezers geen actie ondernemen als jij niet benoemt dat ze dat moeten doen.
Wil jij websiteteksten die klanten werven?