Natuurlijk wil je niet alleen dat je websitebezoekers interesse krijgen in jouw aanbod, maar je wilt ook dat ze daadwerkelijk iets bij je kopen, omdat je hen met je betaalde aanbod nu eenmaal het allerbeste kunt helpen. Een goed werkende manier om je websitebezoekers een (eerste) aankoop bij je te laten doen is het zogenaamde kassakoopje. Wat het precies is en hoe je er gebruik van maakt in je marketing leg ik je uit in dit blog.
Wat is een kassakoopje?
Het kassakoopje ken je vast wel uit de supermarkt. Sta je net met je boodschappen bij de kassa, trots op jezelf dat je alle verleidelijke aanbiedingen in de winkel hebt laten liggen, en dan is daar ineens dat super aantrekkelijke aanbod. Een product dat misschien niet noodzakelijk voor je is, maar dat je eigenlijk toch wel graag wilt hebben, voor een hele mooie prijs ook nog. Of iets dat super aantrekkelijk is voor kinderen die meegaan naar de supermarkt. Voor je het weet pak je het toch maar even mee.
In (website)marketing zijn kassakoopjes aanbiedingen die je ofwel krijgt nadat je gratis iets hebt aangevraagd op iemands website, ofwel op het moment dat je een ander aanbod gaat afrekenen. Komt het kassakoopje in dat laatste geval tevoorschijn, dan wordt ook wel de term order bump gebruikt.
Hoe maak je gebruik van kassakoopjes?
Kassakoopjes kun je op twee manieren inzetten: om de gemiddelde transactiewaarde te verhogen of om iemand die jou nog maar net kent al een eerste laagdrempelige aankoop te laten doen.
Zo kun je bij mij na het aanvragen van mijn gratis spiekbriefje voor het plaatsen van zoekwoorden op je website op de bedankpagina als kassakoopje een mini-websitescan boeken. Voor deze mini-websitescan betaal je 17 euro, een bedrag dat ook als je nog geen sterke connectie met mij hebt opgebouwd goed te overzien is. Dit is een voorbeeld van de tweede manier om een kassakoopje in te zetten.
Meld je je aan voor mijn blogtraining Schrijf blogs die klanten bereiken? Dan heb je bij je aanmelding de mogelijkheid om er – voor een lagere prijs – nog een extra training (over het maken van een e-book als klantenmagneet) bij te kopen. Dat is een voorbeeld van de eerste manier om een kassakoopje in te zetten.
Wat zijn de voordelen van kassakoopjes en order bumps?
Voordeel 1: een hogere gemiddelde bestelwaarde
Als je iemand een kassakoopje of order bump aanbiedt, zorg er dan voor dat het iets is dat past bij – en echt een aanvulling is op – het oorspronkelijke aanbod. Dan heb je namelijk de meeste kans dat een websitebezoeker interesse heeft in je kassakoopje of order bump – en dat het daadwerkelijk zorgt voor een hogere gemiddelde bestelwaarde.
Toen ik bijvoorbeeld in het voorjaar van 2021 een nieuwe training lanceerde, was de gemiddelde bestelwaarde zonder de kassakoopjes en order bumps 17 euro. Met kassakoopjes en order bumps erbij liep de gemiddelde bestelwaarde op naar 23,42 euro. Op een totaal van meer dan vijftig klanten toch een behoorlijk verschil.
Voordeel 2: meer waarde voor de klant
Als je goed nadenkt over de kassakoopjes en order bumps die je aanbiedt, zorg je ervoor dat ze echt een aanvulling zijn op het oorspronkelijke aanbod. Daardoor ervaren je klanten je aanbod als nog waardevoller, waardoor ze nog tevredener zullen zijn. Dit geldt wanneer je producten verkoopt, maar misschien nog wel meer als je diensten levert of trainingen/coaching geeft.
Voordeel 3: efficiënte marketing
Veel ondernemers hebben er eigenlijk maar een hekel aan: hun aanbod (en zichzelf) telkens opnieuw moeten verkopen. Hoe fijn is het dan als je aan één klant gelijk meerdere dingen kunt verkopen? Het is gemakkelijker dan je aanbod aan verschillende klanten ‘moeten’ verkopen.
Hoe bied je een kassakoopje aan op je website?
In mijn geval maak ik gebruik van twee verschillende manieren om een kassakoopje aan te kunnen bieden. Bij de eerste zorg ik ervoor dat mensen die iets gratis bij mij aanvragen daarna automatisch op een bedankpagina terechtkomen. Ik kan dat instellen in mijn e-mailprogramma Autorespond.
Op de bedankpagina krijgen ze vervolgens een bevestiging te zien dat datgene dat ze hebben aangevraagd naar hen onderweg is, plus een speciaal aanbod voor als ze gelijk nóg een stap willen zetten. Ik gebruik daarbij meestal het woord ‘buitenkansje’ om te laten zien dat dit echt een speciaal aanbod is. Met een druk op een knop komen mensen die het kassakoopje willen in mijn betaalsysteem terecht.
Bij de tweede manier maak ik gebruik van de zogenaamde Shoppingcart van Autorespond. Daarbinnen kan ik afrekenpagina’s maken voor mensen die iets bij mij willen kopen. Eén van de opties die ik binnen Autorespond heb, is om een Embedded shop-pagina te maken. Daarin kan ik gemakkelijk een order bump (en ook een upsell) toevoegen die bij het afrekenen automatisch tevoorschijn komt. Klanten hoeven ‘m alleen maar aan te vinken om ook de order bump te bestellen. Dit is een voorbeeld van zo’n shoppagina inclusief order bump.
Ik weet dat Plug & Pay vergelijkbare mogelijkheden biedt, maar omdat ik daar zelf niet mee werk kan ik daar verder niets over vertellen. Maar in de basis is het dus vrij simpel om het aanbieden van kassakoopjes en order bumps op je website mogelijk te maken.
Een originele manier van een kassakoopje: de VIP-optie
Het is in de letterlijke zin misschien niet een kassakoopje, maar je kunt het er wel mee vergelijken: de VIP-optie die ik zelf regelmatig aanbied als ik een gratis challenge of training geef. Deelnemers hebben dan voor een klein bedrag de kans om extra waarde en coaching te ontvangen tijdens de (verder gratis) training en/of om bijvoorbeeld onbeperkte toegang tot de opnames te ontvangen.
Ik heb goede ervaringen met deze vorm van kassakoopjes, waar ik ook tijdens de gratis Krijg klanten uit je e-mails-training die ik in september organiseer weer gebruik van ga maken. Misschien ook iets voor jou als je wel eens een challenge, een webinar of een andere vorm van gratis training geeft.
Laat even weten: werk jij al met kassakoopjes en/of order bumps? En zo ja, heb je er al succes mee?