Google Analytics is als ik het heel simpel uitleg een hulpmiddel van Google dat je laat zien wat er op je website gebeurt. Hoeveel bezoekers trek je naar je website? Waar komen die bezoekers vandaan? Naar welke pagina’s gaan ze toe als ze er eenmaal zijn? Enzovoort. In dit artikel geef ik je een kleine cursus over de belangrijkste gegevens die je in Analytics verzamelt en wat je daar vervolgens mee doet.

 

Google Analytics instellen

Voordat Google Analytics begint met het verzamelen van gegevens over je website moet je er eerst een account aanmaken. Dat is niet moeilijk om te doen, je moet alleen even alle stappen doorlopen en de tracking code die je van Analytics krijgt op de juiste plek op je website plaatsen. Als je niet weet hoe je dat doet, dan kun je hier op YouTube vele video’s over vinden.

Als het aanmaken van je account gelukt is kun je vervolgens inloggen in Google Analytics en door je eigen site te bezoeken even testen of de activatie geslaagd is. Overigens is het slim om daarna je eigen IP-adres uit te sluiten van de informatie die je in Analytics verzamelt. Zeker als jij een regelmatige bezoeker van je eigen website bent kunnen je statistieken anders behoorlijk vertroebeld raken. Zie de video hieronder voor uitleg over het uitsluiten van je IP-adres in Google Analytics.

 

De eerste cijfers die je tegenkomt als je inlogt

Na het inloggen in Analytics zie je bovenaan op de homepage vier getallen staan: het aantal Gebruikers, het aantal Sessies, het Bouncepercentage en de gemiddelde Sessieduur. Standaard zie je dit voor de afgelopen zeven dagen, maar je kunt die periode zelf korter of langer maken.

We beginnen met de Gebruikers. Dit is het aantal mensen dat de afgelopen week op je website is geweest. Het aantal Sessies laat je zien hoe vaak deze gebruikers bij elkaar opgeteld op je website zijn geweest. Als een of meer gebruikers vaker dan één keer op bezoek zijn geweest, is het aantal sessies dus automatisch hoger dan het aantal gebruikers.

Het Bouncepercentage laat je zien hoeveel procent van je bezoekers na het bekijken van één pagina op je website weer vertrokken is. Je doet het al heel goed als je dit bouncepercentage onder de 50 procent weet te krijgen. Bij ondernemers die regelmatig bloggen is het percentage vaak nog hoger. Dit komt dan doordat websitebezoekers in dat ene blogartikel precies gevonden hebben waar ze naar op zoek waren en toen weer vertrokken zijn van je website. Je kunt dit deels ondervangen door onderaan je blogs een gedeelte ‘Misschien vind je dit ook interessant’ op te nemen, met links naar je andere blogs over een vergelijkbaar onderwerp.

De Sessieduur geeft aan hoeveel tijd bezoekers gemiddeld op je website hebben doorgebracht. Bij dit getal geldt dus juist weer: hoe hoger, hoe beter. Google wordt immers blij van bezoekers die lang op je website blijven. Dat is een teken dat ze jouw website waardevol vinden. Anders waren ze wel sneller vertrokken.

 

Als Google Analytics eenmaal een tijdje draait op je website, kun je er telkens meer gegevens in verzamelen, analyseren en gebruiken om nog meer klanten uit je website te halen. In het vervolg van dit artikel geef ik je uitleg over vier nuttige dingen die je in Analytics kunt vinden en vervolgens kunt benutten om je website sterker te maken.

 

Cursus Google Analytics les 1: Hoe komen bezoekers op je website?

Als je in het menu aan de linkerkant in Analytics naar het gedeelte Acquisitie gaat, en daar vervolgens naar Overzicht, dan zie je een overzicht van de manieren waarop bezoekers jouw website weten te vinden. Allereerst is dit weergegeven in een cirkeldiagram. Je ziet daar jouw zogenaamde Topkanalen, verdeeld over Organic search, Social, Direct en Referrals, en soms nog een overige categorie.

Organic search is zonder meer het fijnste zoekverkeer om te hebben. Het zijn websitebezoekers die jou via Google gevonden hebben. Organic search maakt het mogelijk dat iemand jouw website ook kan bezoeken dankzij een tijdsinspanning die jij maanden of zelfs jaren geleden al gedaan hebt. Elke nieuwe pagina en elk nieuw blog dat jij voor je website schrijft is een nieuwe kans om je organic search te vergroten.

Social websiteverkeer staat voor bezoekers die jou via je social mediakanalen gevonden hebben. Het is interessant om hier nog even verder op door te klikken. Je krijgt dan namelijk een overzicht van welke social mediakanalen er voor bezoek aan jouw website zorgen. Check of dit in overeenstemming is met de tijd die je in elk van je social mediakanalen steekt. Zo niet, dan zou je de tijd die jij aan social media besteedt eigenlijk anders moeten verdelen.

Direct verkeer komt van bezoekers die jouw websiteadres direct intypen in hun browser. Zij kennen je adres uit hun hoofd. Hoe meer mensen dit doen, hoe hoger de naamsbekendheid van je bedrijf is. Een goed teken dus.

En dan zijn er nog de Referrals. Dit zijn links op andere websites naar jouw website toe. Sommige links krijg je zonder het te weten of zonder er om te hoeven vragen. Andere links krijg je doordat je bent gaan gastbloggen voor een andere website. In het overzicht van je referrals zie je of dit de moeite waard is geweest en of het je veel of weinig extra websitebezoekers oplevert.

 

Welke les trek je uit het acquisitie-overzicht?

Het acquisitie-overzicht van Google Analytics geeft je met name inzicht in de vraag of jij je tijd die je voor je website hebt aan de juiste dingen besteedt. Voor iedere website is het ideaal als de meeste websitebezoekers je via organic search weten te vinden, omdat deze stroom verkeer het meest eenvoudig kan groeien. Is dat bij jou nog niet het geval, dan is het slim om meer zoekwoorden in je websiteteksten en blogs te verwerken en/of om regelmatiger te bloggen.

 

Cursus Google Analytics les 2: meer websitebezoekers via Google

We blijven nog even in het Acquisitie-overzicht in Google en klikken nu door op het blauwe linkje met de tekst Organic search. Hier zie je nu eerst een grafiek en daaronder een overzicht van de zoekwoorden waarop bezoekers jouw website weten te vinden. Tot frustratie van velen is overigens het overgrote deel van die zoekwoorden ‘Not provided’.

Daar gaat het echter voor nu niet om. Ik wil namelijk dat je even doorklikt op het knopje Bestemmingspagina. Daar zie je een overzicht van de pagina’s en blogs die jouw websitebezoekers de afgelopen week het vaakst gevonden hebben in Google. Ga rechtsboven in Analytics naar het kalendertje om dit voor een langere periode te bekijken, bijvoorbeeld voor de afgelopen drie maanden.

Kijk allereerst naar je allerbest presterende pagina’s en/of blogs. In mijn geval bestaat de top 10 van best gevonden pagina’s uit mijn homepage en negen blogartikelen. Bij de pagina’s die in jouw top 3 staan is het slim om te kijken hoe je daar nog meer uit kunt halen. Kun je er bijvoorbeeld een link neerzetten naar een betaald aanbod, kun je op de betreffende pagina een weggever onder de aandacht brengen of nog een andere actie toevoegen?

Voor de pagina’s die op plek 4 tot en met 10 staan is het slim om te kijken hoe je ze nog beter kunt laten presteren in Google. Kun je op die pagina’s nog meer of betere zoekwoorden plaatsen, zodat ze nog meer bezoekers gaan trekken? En welke zoekwoorden zijn dat dan?

Heb je nog wat tijd over? Ga dan ook aan de slag met de blogs en pagina’s die op plek 11 tot en met 20 staan. Dus niet met je pagina’s die helemaal onderaan staan in deze lijst, want het is veel lastiger om iets dat nu heel slecht voor je werkt beter voor je te laten werken dan iets dat nu redelijk voor je werkt goed voor je te laten werken. Verbeter dus wat nu al redelijk voor je werkt.

 

Cursus Google Analytics les 3: trek je wel de juiste websitebezoekers?

Soms zie je in Google Analytics ineens een piek in je websitebezoek die te mooi lijkt om waar te zijn. Nu kan het zijn dat je per ongeluk iets heel goed hebt gedaan, maar het kan ook zijn dat je plotseling een hele groep totaal niet relevante bezoekers op je website hebt gekregen.

Je checkt dit door in Analytics naar het gedeelte Doelgroep en dan naar Overzicht te gaan. Naast het grafiekje en wat cijfers zie je hier ook een overzichtje dat Demografie heet. In eerste instantie zie je daar welke taal je websitebezoekers spreken, maar je kunt ook doorklikken naar het land en zelfs de plaats waar ze wonen.

Check hier of jouw websitebezoekers uit voor jou logische landen komen. Als je bedrijf in Nederland gevestigd is, is dat natuurlijk Nederland. Trekt je website veel bezoekers uit ‘vage’ landen, dan heb je waarschijnlijk last van spambezoekers. Heb je op één specifieke dag een heel opvallende piek in het aantal bezoekers van je website gehad? Selecteer dan in het kalendertje rechtsboven alleen die specifieke datum om te kijken waar je bezoekers op die dag vandaan kwamen. Zo ontdekte ik samen met een klant een tijdje geleden dat zij op die piekdagen telkens heel veel bezoekers uit Ierland had. Duidelijk geen ideale websitebezoekers dus.

Ga eens na waar jouw bezoekers vandaan komen, zodat je zeker weet of je groeiende websiteverkeer ook echt relevant verkeer is, en je dus goed bezig bent, of dat het vooral rare snuiters zijn die op je website komen.

 

Cursus Google Analytics les 4: Hoe gedragen bezoekers zich op je website?

Om dit te ontdekken ga je aan de linkerkant in Analytics naar het tabblad Gedrag en dan naar Gedragsstroom. Je ziet nu een diagram met allemaal verbindingen. Ook hier is het handig om de periode waarvoor je gegevens ziet wat groter te maken via het kalendertje rechtsboven.

Je ziet nu in de kolom links de pagina’s op je website die het best bezocht worden. Meestal staat je homepage daar ook bij. Als je daar met je muis op klikt, zie je onder andere de optie ‘Zoekverkeer vanaf dit punt markeren’. Klik je daarop, dan zie je daarna wat de eerste interactie is die bezoekers vanaf je homepage hebben ondernomen. Wat zijn ze dus gaan doen nadat ze op je homepage zijn binnengekomen?

In mijn geval gaan bezoekers vanaf mijn homepage bijvoorbeeld vaak naar mijn Over mij-pagina, mijn blogs en mijn aanbod. Dat komt overeen met de pagina’s waar ik ze graag naartoe wil hebben. Zie jij dat bezoekers juist niet naar de pagina’s gaan waar je ze graag wilt hebben, dan is er werk aan de winkel. De ‘routing’ op je website is dan niet duidelijk genoeg, oftewel: jouw bewegwijzering voor hoe je bezoekers van de ene pagina naar de andere pagina wilt hebben is voor verbetering vatbaar. Je wijzigt die door meer of betere links of knoppen aan je pagina’s toe te voegen.

Je kunt dit checken voor elke goedbezochte pagina op je website, dus bijvoorbeeld ook voor je best gelezen blogartikelen. Vervolgens kun je ook nog zien wat eventueel de tweede, derde en volgende interacties zijn die bezoekers hebben ondernomen, en of dat klopt met hoe jij het graag ziet. Zo niet, dan is ook hier sturing van jouw kant nodig.

 

Tot zover mijn beknopte minicursus Google Analytics. Wil je samen met mij eens kijken wat de perfecte zoekwoorden zijn waarmee jij je Analytics-statistieken flink laat stijgen en dus meer potentiële klanten op je website krijgt? Check dan de online workshop Moeiteloos klanten aantrekken met magnetische zoektermen.