fbpx

Je eigen online training maken: dat is één van de allerleukste dingen die ik in de afgelopen jaren als online ondernemer heb gedaan. Sterker nog: ik heb inmiddels meerdere online cursussen gemaakt. In dit artikel deel ik al mijn do’s, don’ts, lessen, valkuilen en gouden tips met je over het maken van een online training.

 

Ik vind het al van jongs af aan heerlijk om mijn kennis te delen. Dus toen ik in 2015 voor het eerst hoorde over het fenomeen ‘online training’ trok dat meteen mijn aandacht. Ik werkte in die tijd nog half als journaliste en half als online marketeer – en zo interviewde ik een dame die online trainingen gaf. Toen ik me erin ging verdiepen voelde ik al snel: dat wil ik ook!

Met vallen en opstaan, veel zelf uitzoeken, maar ook van anderen leren ontstond mijn eerste online training. En daarna volgden er meer. Daarbij heb ik heel veel geleerd over hoe het wél en hoe het niet ‘moet’. En dat deel ik hieronder graag met jou.

 

Tip 1: begin simpel

Wat moet er allemaal in mijn online training komen te staan? Hoe ga ik mijn online training beschikbaar maken? Hoe bouw ik het lesmateriaal goed op? Wat zijn geschikte online leeromgevingen? Dit soort vragen zie ik vaak voorbijkomen in Facebookgroepen voor (zelfstandig) ondernemers.

Grote kans dat je het maken van jouw eerste online training met dit soort vragen veel te complex maakt. Toen ik mijn eerste online training ontwikkelde, hield ik het veel simpeler.

Ik wachtte eerst tot ik mijn eerste aanmelding had en begon toen pas met het maken van het lesmateriaal. Mijn eerste cursisten ontvingen dat lesmateriaal gewoon per mail, in een Word-document of pdf. Hun ‘huiswerk’ stuurden ze ook per mail naar mij.

Een online leeromgeving kwam daar niet aan te pas. Wekenlang bezig zijn met het maken van lesmateriaal voordat ik ook maar een eerste klant had ook niet. Er waren in totaal zes lessen en die ontwikkelde ik ‘on the go’, aan de hand van de behoeftes van mijn eerste deelnemers.

Vaak zie ik dat het maken van een online training of cursus uitgroeit tot een groot project dat nooit het levenslicht ziet omdat je het veel te ingewikkeld maakt. En dat is zonde: dan kun je veel beter wél mensen gaan helpen op een manier die veel eenvoudiger in elkaar zit.

 

Tip 2: houd het bij één onderwerp

Als jij een beetje lijkt op mij, dan wil je mensen graag veel waarde geven in jouw online training of cursus. Je wilt klanten immers zo goed mogelijk helpen. Inmiddels weet ik dat die waarde voor jouw klanten niet zit in de (vaak te grote) hoeveelheid aan lesmateriaal/video’s, maar juist in de eenvoud van het stappenplan van jouw training of cursus. Dat zorgt er namelijk voor dat ze resultaat boeken.

Vooral in de tijd dat ik nog een membership runde had ik de neiging om klanten te overweldigen met veel te veel lesmateriaal. Mijn membership was een verzameling van verschillende cursussen over verschillende onderwerpen. Mensen hadden de training over het ene onderwerp nog niet eens af kunnen maken of er was alweer lesmateriaal over het volgende onderwerp.

Ook nu zijn mijn twee grote online trainingen – Continu klanten uit je website en Succesvol lanceren vanuit je hart – best uitgebreid (toch de aard van het beestje), maar ik zorg wel dat alles dat erin zit relevant is en dus bij het onderwerp van de training hoort.

Sleep dus niet te veel toeters en bellen bij je training of cursus uit angst dat mensen het anders niet waardevol vinden. Simpel en compact is voor hen vaak juist veel waardevoller, omdat ze daarmee échte resultaten bereiken.

 

Tip 3: besteed minstens evenveel tijd aan de marketing als aan het maken van je training

Een online training zonder deelnemers is als een huis zonder bewoners. Je training heeft pas echt waarde als er ook daadwerkelijk deelnemers doorheen gaan.

Zelf pas ik bij het maken van een online training altijd het principe ‘Eerst verkopen, dan maken’ toe. Mijn pilotdeelnemers zijn dan mijn stok achter de deur om de lessen/modules te maken. Bovendien wordt een training alleen maar beter als je jouw eerste deelnemers actief betrekt bij het maken ervan.

Ik weet dat er ook ondernemers zijn die stress krijgen van het idee dat ze al klanten voor hun online training hebben voordat er lesmateriaal klaar is. In dat geval raad ik je aan om wel al één of twee modules of lessen klaar te hebben staan en vervolgens elke week één module of les vrij te geven aan je eerste klanten. Zo heb jij een voorsprong op hen bij het maken van je training.

Marketing voor je online training of cursus kun je op allerlei verschillende manieren doen. Zo doe ik bij een kleinere online training graag een korte e-maillancering om deelnemers te krijgen. En bij een grotere training organiseer ik meestal een webinar of een challenge om nieuwe aanmeldingen te krijgen.

Kijk wat goed bij jou past qua marketing voor jouw online training – en zorg dat je er minstens net zo veel tijd en aandacht aan geeft als aan het maken van je lesmateriaal. Als jij de marketing voor jouw online training doet op een manier die jou energie geeft, is de kans groot dat je er (leuke) klanten mee aantrekt.

 

Tip 4: de vorm is ondergeschikt aan de inhoud

Hierboven noemde ik het al even: sommige ondernemers besteden zo veel tijd aan nadenken over de vorm waarin ze hun training gaan aanbieden dat die hele training er maanden later nog steeds niet is. Terwijl de vorm van je training altijd ondergeschikt moet zijn aan de inhoud.

Zoals ik al vertelde, had mijn eerste online training de vorm van Word-documenten en pdf’s die ik per mail naar mijn klanten stuurde. Later bij een volgende training combineerde ik mails met een besloten Facebookgroep. Lesmateriaal op een afgeschermde pagina op mijn website zetten had ook gekund.

Pas twee jaar na het maken van mijn allereerste online training maakte ik de overstap naar een online leeromgeving, in mijn geval naar Huddle. Natuurlijk begrijp ik het als jij wilt dat jouw online training of cursus er in alle opzichten mooi uitziet – en dat je dan overweegt direct met een online leeromgeving te gaan werken. Maar ga als je start eerst maar eens meters maken, en dan pas dit soort investeringen doen (of overwegen). Anders is die online training er misschien over een halfjaar nog steeds niet.

Ben je echt al verder met je online training en heb je er al best wat deelnemers mee geholpen? En wil je dan de stap naar een online leeromgeving maken? Dan kan ik je uit eigen ervaring dus Huddle aanraden: een fijne software waar je gemakkelijk al je lesvideo’s in zet en die volledig in het Nederlands is. Hier kun je meer lezen over mijn ervaringen met Huddle.

 

Tip 5: bied begeleiding bij je online training

‘Ik heb eerder ook andere trainingen gevolgd, maar omdat ik daarin geen begeleiding kreeg, heb ik er niet de resultaten uit gehaald die ik wilde’. Als ik een euro kreeg voor elke keer dat ik dit van een nieuwe klant hoorde, dan had ik daar een leuk passief inkomen mee op kunnen bouwen.

Natuurlijk begrijp ik het als je een online training wilt ontwikkelen om in minder tijd meer mensen te kunnen helpen en meer impact te kunnen maken – dat is ook één van de dingen die ik fijn vind aan online trainingen. Maar je klanten helemaal niet begeleiden in een online training, daar geloof ik niet zo in (zeker niet als het om grotere trainingen gaat).

Daarmee zeg ik niet dat die begeleiding je uren per week hoeft te kosten. Je kunt bijvoorbeeld wekelijkse of maandelijkse Q&A’s bij je online training organiseren, een Facebookgroep (of andere groep) aanbieden waar deelnemers vragen kunnen stellen of mailcontact met jou mogelijk maken.

Niet elke deelnemer zal hier even actief gebruik van maken – en het is vooral niet de bedoeling dat jij aan hen gaat trekken om maar vragen te stellen of mee te doen aan Q&A’s. Daarin hebben je deelnemers ook een eigen verantwoordelijkheid. Het is vooral belangrijk dat jij hen de mogelijkheid biedt.

Het gevolg van het bieden van begeleiding is dat je deelnemers betere resultaten boeken en daardoor meer tevreden zijn over hun deelname aan jouw online training. Het gevolg daar weer van is dat ze jouw online training sneller aan anderen zullen aanraden of dat ze nog eens een vervolgaankoop bij je willen doen.

Bovendien is het (vind ik dan) ook gewoon heel erg leuk om je deelnemers beter te leren kennen – en nog leuker als zij ook elkaar weer leren kennen. Er ontstaat dan echt een community om jouw online training heen, en je zult merken dat dit er ook voor zorgt dat je minder hard aan je marketing hoeft te trekken om toch regelmatig nieuwe deelnemers voor jouw online training te krijgen.

 

Laat even weten: heb jij al een online training? Of overweeg je er één te gaan maken? Ik ben benieuwd.