fbpx

Blog je graag? En zou je graag willen dat meer mogelijke klanten jouw website weten te vinden? Dan is het een aanrader om niet alleen voor je eigen website te bloggen, maar ook eens een gastblog te schrijven voor een andere website en/of ondernemer. Waarom? Dat vertel ik je in dit artikel.

 

Gastbloggen: wat is dat?

Gastbloggen houdt heel simpel gezegd in dat jij een blog schrijft dat op een andere website geplaatst wordt. Het schrijven van zo’n gastblog is vooral interessant als er in dat blog een link naar jouw website wordt vermeld. Dat zorgt er immers voor dat lezers van het blog naar jouw website kunnen doorklikken. Bovendien brengt het – als je slim kiest voor welke website jij een gastblog schrijft – ook nog een ander voordeel met zich mee.

 

Een gastblog schrijven om je bekendheid te vergroten

Bijna alle zelfstandig ondernemers willen graag hun bekendheid vergroten. Door middel van bloggen kun je dat op verschillende manieren doen. Zo kun je natuurlijk blogs schrijven over onderwerpen waar jouw mogelijke klanten veel naar googelen. Als je dat goed aanpakt, weten veel mensen je blogs via Google te vinden en leren ze zo jou en jouw bedrijf kennen.

Maar je kunt je bekendheid ook al bloggend vergroten door gastblogs te schrijven. Zo kom je immers terecht in een netwerk dat voor jou nieuw is, maar dat al langer bestaat. Ik raad je een paar dingen aan als je wilt gaan gastbloggen.

 

Schrijf je gastblog voor websites die gerelateerd zijn aan jouw vakgebied

Als je gaat gastbloggen, doe dat dan voor websites die voor jou relevant zijn. Zo kreeg ik vorige week een mailtje van een websitebouwer die graag een gastblog voor mij wilde schrijven. Omdat ik mijn klanten help om via Google meer klanten uit hun website te krijgen, sloot zijn expertise prima aan op de mijne. En als een klant van mij die actief is in de vakantiebranche een gastblog schrijft voor een (online) reismagazine, dan sluit dat ook heel goed op elkaar aan.

Breng eens in kaart – bijvoorbeeld door te googelen op een woord dat jouw vakgebied omschrijft met daarachter de woorden ‘gastblogger gezocht’ – voor welke websites of online magazines jij zou kunnen schrijven. En denk dus niet te ver out of the box, maar bied je gastblog aan bij websites en online magazines die logisch aansluiten bij dat wat jij doet.

 

Schrijf je gastblog voor websites die drukker bezocht worden dan de jouwe

Hoe meer bezoekers een website trekt, hoe groter de kans dat veel mensen jouw gastblog zullen lezen. Het is daarom meestal interessanter om te bloggen voor een website met 50.000 bezoekers per maand dan voor een website met 500 bezoekers per maand. Houd hierbij wel de vorige tip in de gaten: want je kunt beter een gastblog schrijven voor een voor jou relevante website met 500 bezoekers per maand dan voor een niet-relevante website met 50.000 bezoekers per maand.

Nog interessanter is het als de andere website ook nog een dagelijkse of wekelijkse mail verstuurt waarin recent gepubliceerde blogs worden vermeld. Tijdschriften en online magazines doen dit vaker dan (zelfstandig) ondernemers. Ik weet bijvoorbeeld dat een klant van mij die eerder dit jaar met een artikel op de website (en dus in de mail) van het magazine Santé stond zo extra veel bezoekers naar haar website kreeg.

Hoe kom je erachter hoeveel bezoekers een website trekt? Je kunt bijvoorbeeld het websiteadres intypen in Ubersuggest, bij het onderdeel Verkeerinschattingen. Dit geeft een behoorlijk betrouwbaar beeld van hoeveel bezoekers de website waarvoor jij wilt gastbloggen elke maand trekt.

 

Blog voor websites met een hogere domeinautoriteit dan de jouwe

Meestal gaat een groter aantal bezoekers ook gepaard met een hogere domeinautoriteit. Die domeinautoriteit is een score die aangeeft hoe ‘sterk’ jouw website is. De score groeit vaak naarmate jouw website langer bestaat én naarmate je meer dingen doet waar Google en andere zoekmachines enthousiast van worden.

Als de domeinautoriteit van de website waarvoor jij een gastblog schrijft hoger is dan die van jou, dan zal een deel van die waarde doorstromen naar jouw website. Dat klinkt misschien een beetje abstract, maar zoek in elk geval uit wat de domeinautoriteit is van een website waarvoor jij een gastblog wilt schrijven – en wat de domeinautoriteit van jouw eigen website is.

Ook dit kun je weer opzoeken in Ubersuggest onder Verkeersinschattingen, maar bijvoorbeeld ook op Moz.com. En mocht je het willen weten: mijn domeinautoriteit is op dit moment 15.

 

Wissel liever geen gastblogs uit

Natuurlijk is het leuk om gastblogs uit te wisselen met andere ondernemers. Dus een ‘jij schrijft een blog voor mij, ik schrijf een blog voor jou’-constructie. Maar meestal heb je daar voor je vindbaarheid in Google niet heel veel aan. Google zal namelijk de link die jij naar de website van de ander maakt en de link die de ander naar jouw website maakt tegen elkaar wegstrepen.

Als je toch gastblogs wilt uitwisselen, betrek daar dan nog een derde ondernemer bij. Laat persoon A een gastblog schrijven voor de website van persoon B, persoon B een gastblog voor de website van persoon C en persoon C een gastblog voor de website van persoon A. Zo hebben jullie er alle drie iets aan.

Ga je een ondernemer die veel meer websitebezoekers dan jij heeft benaderen om een gastblog te schrijven? Bied dan ook liever geen gastblogruil aan. Grote kans dat de ander helemaal geen tijd heeft om een gastblog voor jou te schrijven – of daar simpelweg niet zo veel aan heeft.

Dat wil niet zeggen dat de ander niet blij is dat jij een gastblog wilt schrijven. Maar focus je bij het aanbieden ervan vooral op de tijd die je de ander daarmee bespaart en niet op het uitwisselen van blogs.

 

Schrijf jij wel eens een gastblog?

Leuk als je het hieronder even laat weten. En denk je dat er een goede match is tussen dat wat jij doet en dat wat ik doe, en zou je wel eens een gastblog voor mij willen schrijven? Stuur me dan gerust een mailtje met een goed voorstel, daar sta ik altijd voor open.