Als ondernemer is het slim om waardevolle content te creëren die maakt dat je online goed zichtbaar en/of vindbaar bent. Steeds vaker zie je dat ondernemers zichzelf uitdagen om binnen een afgebakend tijdsbestek (zoals een maand) extra veel content te creëren. Waarom zou je dat doen, en wat is een slimme manier om zo’n challenge met jezelf aan te pakken?
Regelmatig zie ik online ondernemers voorbijkomen die zichzelf bijvoorbeeld uitdagen om een maand lang elke werkdag één podcast te maken en te publiceren. Of om bijvoorbeeld elke dag Stories te maken op Instagram waarin ze zelf zichtbaar zijn. Of, of, of…
Ik vind dat inspirerend. En ik denk ook dat het slim is om zoiets in deze tijd te doen. Anno 2022 doet immers bijna elke zelfstandig ondernemer wel iets aan online marketing. Daardoor wordt het op alle plekken waar je aan online marketing kunt doen steeds drukker – en dus ook steeds uitdagender om eruit te springen.
Eruit springen kun je dan doen door jouw marketing inhoudelijk extra sterk te laten zijn (hogere kwaliteit dan wat je gemiddeld online ziet) en/of door vaker van je te laten horen dan anderen (hogere kwantiteit dan wat anderen doen). Het zorgt ervoor dat je meer opvalt, meer zichtbaar of vindbaar bent, goed aan je naamsbekendheid werkt en mogelijk ook meer nieuwe klanten aantrekt.
Zelf heb ik om die reden augustus uitgeroepen tot Blogmaand, met als uitdaging om op elke werkdag in augustus (dus in totaal 23 keer, want in augustus zitten ‘maar’ 8 weekenddagen) een nieuw blog te schrijven. Dus niet stiekem een oud blog updaten en opnieuw posten, maar echt elke werkdag nieuwe content creëren voor mijn website. Waarbij niet elk blog een meesterwerk of een monsterblog hoeft te zijn, maar het natuurlijk wel waardevol moet zijn voor jou als lezer.
De onzin van een content-challenge met jezelf aangaan
Als ik met mezelf zo’n challenge aanga om een maand lang extra content te maken, ben ik wel kritisch op welke vorm van content ik uitkies. En mocht jij van plan zijn ook extra content te gaan maken,, omdat je online óók meer wilt opvallen bij mogelijke klanten, dan raad ik jou aan precies hetzelfde te doen.
Ik maak online namelijk altijd het onderscheid tussen zogenaamde ‘wegwerpcontent’ en content met eeuwigheidswaarde. Veel van wat je op social media doet valt onder die wegwerpcontent: een post of video die je daar vandaag maakt, krijgt vandaag en morgen misschien best veel bereik, maar als je overmorgen ook nog onder de aandacht wilt komen, moet je daarvoor weer iets nieuws maken. Stories zijn zelfs gebaseerd op het principe van ‘maar 24 uur zichtbaar’.
Je kunt dus best met jezelf de uitdaging aangaan om een maand lang elke werkdag iets op camera te vertellen in je Stories. Ik denk zelfs dat dit – als Stories een vorm van marketing zijn die jij graag inzet in je bedrijf – een heel zinvolle challenge voor je is. Maar wel alleen maar als je het na die maand ook vol blijft houden. Misschien niet meer elke werkdag, maar wel op zijn minst drie tot vier dagen per week.
Want als je er na een maand weer mee zou stoppen, is het effect van jouw challenge met jezelf ook meteen na afloop van die maand weer uitgewerkt. En wat heb je er dan aan gehad, uitgaande van het feit dat mensen online vaak langer dan een maand nodig hebben om een connectie met jou op te bouwen?
Het is dan hetzelfde als de challenge die ik vorig jaar zomer met mezelf aanging, van een iets andere orde: de 30 dagen planken challenge. Je weet wel: in zo’n plankhouding gaan staan en dat steeds vijf seconden langer proberen vol te houden, om meer kracht op te bouwen. Dat leek mij wel handig, aangezien ik gedurende het jaar altijd veel meer aan cardiotraining doe dan aan het opbouwen van meer kracht.
Ik hield het dertig dagen redelijk makkelijk vol om dagelijks tijd te maken voor de challenge, en ik merkte er ook echt wel resultaat van. Maar na dertig dagen was ik niet alleen letterlijk, maar ook figuurlijk wel klaar met de challenge. En dus hield ik er op de langere termijn niet echt meer kracht aan over. Precies zoals wanneer je bijvoorbeeld dertig dagen super zichtbaar gaat zijn op Instagram en daarna weer overschakelt op het alleen posten van foto’s en tekst.
De zin van een content-challenge met jezelf aangaan
Wil jij eens een challenge met jezelf aangaan om in bijvoorbeeld een maand tijd extra content te creëren? En dan bedoel ik niet eens beslist dagelijks, maar misschien wel één keer per week, twee keer per week of maar net wat voor jou uitdagend is. Dan moedig ik je bij deze aan om dat te doen op een plek waar jouw content ook ver nadat je het gemaakt hebt nog vindbaar is.
Waar je dan aan mag denken? Bijvoorbeeld op YouTube, als je zichtbaarheid en vindbaarheid met elkaar wilt combineren. YouTube fungeert als een videozoekmachine, waar ook content die al een jaar of langer geleden gemaakt is vandaag nog gewoon gevonden kan worden door een mogelijke klant van jou. Als challenge met jezelf zou je daar een maand lang elke dag, elke week of een paar keer per week een nieuwe video kunnen posten. Kijk daarbij of je in kunt spelen op vragen die leven bij jouw mogelijke klanten, zodat ze ook echt op zoek gaan naar de video’s die jij maakt.
De in 2022 zo populaire challenge om extra podcasts op te nemen is natuurlijk ook een mooie. Iemand die eenmaal een podcast-app op zijn of haar telefoon heeft, kan daar gemakkelijk zoeken naar podcasts over specifieke onderwerpen. Vaak is het zo dat als de eerste aflevering die iemand van jou luistert aanspreekt, deze persoon gelijk meer afleveringen van jou wil en gaat beluisteren. Zo hoef je maar op één onderwerp gevonden te worden om er gelijk een vaste nieuwe luisteraar bij te hebben. Heb je trouwens de Ik help jou online Podcast al gevonden?
En dan kun je natuurlijk ook nog net als ik kiezen voor de uitdaging om extra blogs voor je website te schrijven. Doe je dat nu één keer per maand, maak er dan eens één keer per week van. En blog je al één keer per week, schrijf er dan eens een maand lang drie per week, of net als ik vijf per week. Niet elk van je blogs zal waarschijnlijk een topper in Google worden (dat is voor mij ook niet het doel), maar probeer als je een bloguitdaging aangaat sowieso ook een aantal Google-proof blogs te schrijven.
Daarvoor kun je – net als bij YouTube – het beste uitgaan van vragen die leven bij de mensen die jouw blogs willen lezen. Grote kans dat zij via Google op zoek gaan naar informatie en inspiratie over die onderwerpen, en dan bij jouw blog terechtkomen. Misschien niet meteen tijdens je bloguitdaging al – want blogs hebben altijd even wat tijd nodig om te scoren in Google – maar wel in de periode nadat je deze challenge met jezelf bent aangegaan. Zo blijft wat je tijdens je challenge doet ook nog lang daarna voor je werken.
Doe jij wel eens een content-challenge met jezelf?
Heb je jezelf wel eens uitgedaagd om tijdelijk meer content te maken dan je gemiddeld doet? Leuk als je het hieronder even laat weten. En mocht je jezelf de uitdaging willen stellen om meer mogelijke klanten op je website te krijgen, meld je dan nog even aan voor mijn augustustraining De Switch (voluit: Maak de switch van social media naar je website).