fbpx

Hoe kijk je terug op 2020? En welke mooie plannen, doelen en dromen heb je voor 2021? Deze vragen stelde ik aan verschillende van mijn klanten. De komende weken lees je op mijn blog hun inspirerende verhalen. Vandaag deel 5: het verhaal van Petra Broek.

 

WIL JE IETS VERTELLEN OVER JEZELF EN JE BEDRIJF?

“Ik ben Petra en woon samen met mijn man Arie sinds 1999 in Frankrijk. In eerste instantie hadden wij een auberge (café-restaurant en kamers) in de Allier en in 2013 zijn we verhuisd naar de Puy de Dôme. Hier hebben we een huis gevonden waar we weer b&b kunnen aanbieden, met een geweldig uitzicht en een zwembad in de zomer. In de winter kun je hier ook skiën (in Super Besse), dus we draaien twee seizoenen. Daarnaast hebben we een snoepwinkeltje gekocht in Besse, niet ver bij ons huis vandaan, wat ook weer een leuke nieuwe ervaring was. Inmiddels heeft Arie recht op enig pensioen en willen we de winkel verkopen, zodat we ons samen kunnen richten op alleen de b&b, wat ons iets meer rust gaat geven.”

 

Wat is een waardevolle les die jij als ondernemer meeneemt uit 2020?

“Dit jaar stond in het teken van Corona, helaas. Hopelijk kunnen we hier ook iets van leren. Voor mij is dat dat niets vanzelfsprekend is, je leven kan zomaar overhoop liggen, je hebt niet alles zelf in de hand. Het feit dat we niet meer overal heen kunnen reizen doet wel iets met me. Voorheen kon ik naar Nederland gaan wanneer ik dat wilde, of op vakantie wanneer en waar we maar wilden, dat is zomaar voorbij. Of zelfs gewoon wandelen werd ingewikkeld, want we mochten een behoorlijke tijd maar een uurtje op straat (in Frankrijk). Op dit moment zouden we heel graag een vakantie plannen voor april, want in 2020 konden we niet vertrekken. Maar het blijft allemaal onzeker, terwijl we vorig jaar met groot gemak naar Ile de Réunion vertrokken bijvoorbeeld.”

 

Kun je iets vertellen over één of twee mooie plannen die je voor je bedrijf hebt voor 2021?

“Voor ons bedrijf hebben we eigenlijk niet veel plannen… We hopen volgend jaar onze winkel te verkopen, ook daar kwam de klad in met Corona. Mocht dat niet lukken, dan stoppen we er toch mee aan het eind van het jaar. Mijn man heeft inmiddels wat pensioen en we zouden het eigenlijk wel iets rustiger aan willen doen, door alleen nog de b&b te runnen (nu is er in het hoogseizoen altijd, iedere dag, één van ons twee in de winkel, dus ook maar één in de b&b). Dus dat is ons plan: bescheiden, maar voor ons belangrijk, iets meer rust in ons leven.”

 

Heb je een droomdoel voor 2021?

“Een droomdoel is meer klanten krijgen in voor- en najaar. Normaal begint het wel in mei, maar altijd wel wat aarzelend en in oktober stopt het dan. Heel jammer, want juist mei en juni en oktober zijn hele mooie maanden hier. Ik zou graag mensen overtuigen om juist in die periodes te komen. In juli en augustus, en februari voor de sneeuw, loopt het toch wel vol.”

 

Heb je een mooie of inspirerende boodschap die je aan andere ondernemers mee wilt geven voor 2021?

“Een boodschap…. Tja. Ik heb gemerkt dat de Coronaperiode, vooral tijdens de tweede golf, psychisch best zwaar was. Niet weten wat je te wachten staat, niet weten of je bedrijf gaat overleven (en wat dan?), niet op straat mogen zonder een attest dat zegt wat je daar doet, niet mogen reizen naar je vaderland of elders. Geregeld spreek ik mezelf toe, dat ik gezond ben, dat ik op een plek woon waar anderen alleen maar van dromen, dat ik heel bevoorrecht ben daardoor, dat we blij mogen zijn dat de Franse staat ons helpt. Mijn boodschap…. Laat je niet kisten, vecht door, er zijn altijd redenen om toch door te zetten.

In 2020 heb ik onder andere door de training van Rimke, de bootcamp in mei en ook weer in oktober veel geleerd over websites maken en bloggen. Maar ook de positieve energie van de andere deelnemers heeft veel voor me gedaan. Soms laat je je verleiden om op te gaan in Facebook en de vele negatieve verhalen die daar rond gaan. Met de groep van Ik help jou online komt heel veel positiefs naar voren; dat heeft me echt heel veel goed gedaan!

Ik ging het kort houden, dacht ik, maar er stroomt toch van alles naar buiten…. :)”

 

Wat zijn de links naar je website en naar je belangrijkste social media kanaal?

“Onze website is te vinden op www.plusbellelavue.eu en op Facebook zijn we te vinden op: https://www.facebook.com/Plus-belle-la-vue-chambres-dh%C3%B4tes-213417272133898