fbpx

Hoe kijk je terug op 2020? En welke mooie plannen, doelen en dromen heb je voor 2021? Deze vragen stelde ik aan verschillende van mijn klanten. De komende weken lees je op mijn blog hun inspirerende verhalen. Vandaag deel 1: het prachtige verhaal van Mieke de Bruijn.

 

Wil je iets vertellen over jezelf en je bedrijf?

“Mijn naam is Mieke de Bruijn, ik ben 57 jaar en twee jaar geleden na een burn-out gestart als ondernemer. Ik maak websites voor mensen met passieprojecten. Het maken van websites deed ik al zo’n 25 jaar, voordat ik dit ging doen als zzp’er. Naast mijn werk als webdesigner houd ik me in mijn vrije tijd ook bezig met textielontwerp. Het hele proces van textiel maken van vezel tot eindproduct vind ik super boeiend. In iedere stap van dat proces kun je weer andere keuzes maken, wat leidt tot een ander eindresultaat.”

 

2020 is een turbulent jaar geweest. Waar ben jij het meest trots op als je als ondernemer terugblikt op dit jaar?

“Toen ik begon als ondernemer, had ik het idee dat ondernemen vooral ging over mijn vak zo goed mogelijk uitoefenen. Mijn vaardigheden als webdesigner, het vormgeven, de creativiteit, de techniek. Dat soort dingen. En natuurlijk zijn het ook allemaal belangrijke zaken, in mijn dagelijks werk.

Maar onderweg ben ik er achter gekomen dat je als ondernemer nog veel meer nodig hebt in je ‘Ondernemers gereedschapskistje’. Sommige van die benodigde vaardigheden liggen je van nature en doe je als vanzelfsprekend. Maar daarnaast moet je ook gewoon veel dingen doen waar je niet zo goed in bent of waar je nog nooit eerder mee te maken hebt gehad. Voor die zaken moet je jezelf eigenlijk constant over een drempeltje heen helpen. Iets doen wat buiten je comfortzone ligt. Waar ik vooral trots op ben, is dat ik mezelf het afgelopen jaar over behoorlijk veel van dat soort drempeltjes heb gezet.

Een voorbeeld is het contact met mijn klanten. Door de omstandigheden het afgelopen jaar is dat in veel gevallen via Zoom gegaan. Als je je bedenkt dat gewoon telefoneren voor mij als introvert al niet zo comfortabel voelde, dan kun je je misschien bedenken dat contact via Zoom in eerste instantie nog oncomfortabeler voelde.

Maar ik ben er gewoon mee begonnen… Eerst met een vriendin, daarna mezelf opgenomen en een voorstelfilmpje in de Facebookgroep van de academie van Rimke (na eerst veel inspirerende voorbeelden te hebben gezien). En daarna Zoom-gesprekken met mijn klanten. Nu is het gewoon één van de dingen die bij mijn dagelijks werk horen en waar ik ook gewoon van kan genieten.

In de loop van de tijd ben ik dit aspect van ondernemen, dus het jezelf over die drempeltjes helpen en dingen doen die je eigenlijk een beetje eng vind, als het allerleukste van ondernemen gaan zien. Het is een reis vol avonturen, die je uitnodigt tot persoonlijke groei.”

 

Wat is een waardevolle les die je meeneemt uit 2020?

“Een andere misconceptie die ik had toen ik begon met ondernemen, was dat ik dit moest doen vanuit een bepaalde ‘rol’. Een soort ideaalplaatje van ‘de ondernemer’, van wat ik om me heen zag, of misschien nog wel meer over wat ik dacht dat er van me verwacht zou worden.

Terwijl eigenlijk alles in me riep: ‘Ik wil gewoon mezelf zijn’. Alleen voelde het op één of andere manier dat het zo simpel toch niet zou kunnen zijn… Er moest wel iets meer gebeuren, dacht ik.

In de loop van het afgelopen jaar heb ik die rol steeds meer naast me neer kunnen leggen. Zeker ook aangemoedigd door de lessen en het goede voorbeeld van Rimke ben ik er meer en meer op gaan vertrouwen dat ik het allerbeste doe, zowel voor mezelf, als voor de klant, als ik zo dicht mogelijk bij mezelf blijf. Mijn bedrijf en alles wat erbij komt kijken runnen vanuit mijn authentieke en unieke kracht.

Dat voelt heerlijk! Want alles wat je vanuit die kracht doet, gaat als vanzelf. Je hoeft niets hoog te houden of na te streven, want je bent het al. Dat was voor mij de meest waardevolle les van het afgelopen jaar. En natuurlijk is dat nooit helemaal ‘klaar’, dus ik hoop hier in het komende jaar nog relaxter in te worden.”

 

Kun je iets vertellen over één of twee mooie plannen die je voor je bedrijf hebt voor 2021?

“Omdat ik zelf zo hou van maken en creëren, dacht ik in eerste instantie dat ik vooral websites wilde maken, voor makers en creatievelingen. En dat doe ik ook super graag. Maar de klanten die het afgelopen jaar als vanzelf op mijn pad kwamen, hadden nog een andere gemeenschappelijke eigenschap. Het waren niet perse allemaal makers, kunstenaars of ambachtsmensen. Maar het waren wel allemaal mensen die op een keerpunt in hun leven waren en die hadden besloten om hun hart te gaan volgen met een passieproject.

En bij nader inzien is dat in het algemeen in het leven hetgeen wat me het allermeest boeit. Die sprong in het diepe, die mensen op een bepaald moment besluiten te nemen, hun hart volgend, de risico’s nemend en zichzelf een leven gevend waar ze al lang van hebben gedroomd. Dat vind ik echt het meest mooie en inspirerende in het leven.

Het komende jaar wil ik hier nog veel meer aandacht aan gaan besteden. Dat is ook weer één van de dingen die in het teken staan van ‘gewoon mezelf mogen zijn en mezelf de ruimte geven’. Als ik bijvoorbeeld dacht aan bloggen, dan dacht ik dat ik me vooral moest bezig houden met vaktechnische zaken. Ook weer uit een soort van ‘zoals het heurt’-gevoel. Daar hoort een webdesigner zich mee bezig te houden, want dat doen anderen ook.

Maar als ik kijk wat ik echt wil en waar mijn hart een sprongetje van maakt, dan is het om in mijn blog aandacht te gaan geven aan de keuzes die mensen maken vanuit hun hart en hun passie. De vele boeiende dingen die mensen doen vanuit deze drijfveren.

Misschien dat ik mijn klanten ga interviewen en daar blogs over ga schrijven. Of misschien dat ik langs ga bij mensen die zich met een dergelijk passieproject bezighouden, om hen te interviewen en mooie foto’s te maken… Wie weet… het zijn nu nog dromen en plannen in de kiem… Maar ik voel er zo’n sterke ‘drive’ achter, dat ik me niet kan voorstellen dat ik er niet iets mee ga doen.”

 

Heb je een droomdoel voor 2021?

“Ja, voor 2021 heb ik zelf ook een mooie droom die ik wil gaan realiseren. Het is een droom die al minstens vier jaar geleden is ‘ontsproten’ en waar ik in de loop van de jaren stapje voor stapje naar toe heb gewerkt. De droom is om al reizend in een kampeerbusje te gaan leven en werken.

Dit afgelopen najaar heb ik mijn busje kunnen kopen en al een eerste ‘proef’reis gemaakt van ongeveer een maand. En het heeft echt mijn mooiste dromen overtroffen. Wat heb ik genoten, van het onderweg zijn. De vrijheid, het iedere dag op een andere plek zijn, het telkens weer de omgeving verkennen en mezelf voor allerlei uitdagingen gesteld zien. Het vele buiten zijn (ondanks dat het toch al wat kouder was), de eenvoud van het leven zo met maar heel beperkt spullen. En dan al reizend ook nog gewoon kunnen werken in mijn ‘mobiele kantoortje’. Heerlijk!

Dus komend voorjaar zou ik graag voor langere tijd op pad gaan en misschien op de langere termijn zelfs permanent. Op die manier wordt mijn werk nog meer een geïntegreerd onderdeel van mijn droomleven. Op dit moment ben ik in ieder geval al heel hard bezig om mijn werkprocessen zo efficiënt mogelijk te maken, zodat ik het reizen en werken nog beter kan combineren.

Ook in mijn visuele communicatie gaat dit tot uitdrukking komen, met een nieuw logo, waar mijn busje een rol in speelt.”

 

Heb je een mooie of inspirerende boodschap die je aan andere ondernemers mee wilt geven voor 2021?

“Mijn boodschap voor 2021: als je dicht bij jezelf blijft, je hart volgt en jezelf onvoorwaardelijk blijft steunen, kun je niet verliezen, omdat je aan het einde van de rit het meest waardevolle in ere hebt gehouden.”

 

En tot slot: waar kunnen we jou en je bedrijf online vinden?

“Mijn website is te vinden op https://miekdesigns.nl en op Instagram ben ik te vinden op https://www.instagram.com/miek.designs/

 

PS. De foto is genomen tijdens mijn proefreisje met het busje (ik was daar op de Veluwe). Ik reisde samen met mijn hond en kat en vooral de kat vond het helemaal geweldig 😊.