Hoe kijk je terug op 2018? En welke mooie plannen, doelen en dromen heb je voor 2019? Deze vragen stelde ik aan verschillende leden van mijn Ik help jou online Academie. De komende weken lees je op mijn blog hun inspirerende verhalen. Vandaag deel 4: het verhaal van Anne Middelkamp.

 

Wil je iets vertellen over jezelf en je bedrijf?

“Hola! Ik ben Anne Middelkamp, 55 jaar. Moeder van twee pubers en partner en mede-eigenaar van Ardanza Reizen BV. Ik woon sinds 2007 in Spanje. Eerst 5 jaar in Catalonië, in de prachtige Priorat wijnregio, en sinds 2012 in het uiterste zuiden van Spanje, aan de Costa de la Luz. Als ik op het strand loop met Tommie, het hondje wat we gevonden hebben bij de bushalte, 6 weken oud, bibberend in een doosje, kan ik aan de overkant van de oceaan Afrika zien liggen. Ik woon hier heerlijk, onder de wijde blauwe hemel in een mooi wit dorpje op een heuvel van 220 meter, op 12 kilometer van zee. Hier is veel reuring, niet alleen van de hartelijke en luidruchtige Spanjaarden zelf, maar ook van de toeristen die Vejer aandoen. Maar het blijft allemaal heel gemoedelijk en kleinschalig. Ik denk dat ik hier nooit meer (helemaal) wegga, al willen onze kinderen uiteindelijk wel in Nederland studeren en dan ga ik wellicht wel weer parttime in Nederland wonen…

Over Ardanza: In het jaar 2000 besloot mijn partner, die toentertijd op pad ging als reisbegeleider bij Djoser, dat hij dat zelf beter kon; rondreizen organiseren. Hij kreeg namelijk regelmatig klachten van reizigers over hun hotels: de kamers waren te klein, het was niet schoon, de locaties konden beter. Hij wilde dus reizen gaan organiseren waarin alles klopte. En zo zijn we begonnen. Eerst alleen Spanje, later ook Portugal. En we hebben heel veel tevreden reizigers die soms tot 10 keer met Ardanza op stap zijn geweest, dat is een ontzettend groot compliment!”

 

Waar ben jij het meest trots op als je kijkt naar wat je hebt bereikt in 2018?

“Ik ben supertrots op het feit dat we afgelopen jaar voor het eerst een vakantie hebben durven nemen van Ardanza. We zijn zowaar bijna 3 weken op reis geweest zonder e-mail te checken… We hebben alles gedelegeerd en het losgelaten, voor het eerst in 17 jaar! Ook hebben we veel meer studiereisjes en locatiebezoeken gedaan dan de jaren hiervoor, wat het plezier in ons werk en ons reisproduct zeker ten goede is gekomen. We hadden eindelijk genoeg vertrouwen in onszelf en Ellen, onze collega, om dat te doen. Het is niet zo dat we nu achteroverleunen en het allemaal maar laten gebeuren hoor! Het is altijd hard werken en opletten wat er om je heen gebeurt, maar we zijn een stuk relaxter dan een paar jaar geleden.”

 

Kun je vertellen over een paar mooie plannen die je hebt voor jouw bedrijf in 2019?

“In 2019 is het allerbelangrijkste voor ons om manieren te vinden om meer resultaat te behalen met minder inspanning. We willen groeien, meer rondreizen in Spanje en Portugal ontwikkelen, nieuwe fijne locaties vinden. Maar we willen ook kijken hoe we effectiever en efficiënter kunnen werken met hetzelfde aanbod en ons kleine team van 3 personen.

Een van die plannen is om in samenwerking met museum Het Schip in Amsterdam en het Cultuur- en Reismagazine ‘ESpanje’ een themareis te ontwikkelen rond de beroemde architect Antoni Gaudí. Daarmee hebben we, door het koppelen van de diverse netwerken, een veel groter bereik. Dat geldt natuurlijk voor alle drie partijen. We vullen elkaar mooi aan op deze manier. Bovenstaande product vind ik belangrijk voor Ardanza, omdat ik denk dat samenwerken en relaties opbouwen ons bedrijf versterkt. Bij ons bestaat het gevaar dat we te veel naar binnen gericht zijn soms. Voor mij persoonlijk omdat ik hier veel van mijn eigen passie en interesses in kwijt kan. Alles komt bij elkaar. We hebben in Catalonië gewoond, vlakbij de geboortegrond van dit genie. Ik hou van kunst en cultuur en mooie monumenten. Ik vind het heerlijk om nieuwe, onbekende parels te ontdekken, waar de massa nog niet naar toe gaat, en ik hou van schrijven en die passie overbrengen.”

 

Heb je een droomdoel voor 2019?

“Ja, ik wil heel graag meer tijd maken om te schrijven. Ik zou meer willen bloggen, bijvoorbeeld over de wandelroutes in Spanje, maar ook over bijzondere plekken die ik ontdek (zie bijvoorbeeld mijn blog over Guadalupe en over de Gieren – emigratie hier aan de kust) en deze bundelen en uitgeven als e-pdf, met mijn eigen foto’s. Er zijn twee dingen waar ik verder zielsgelukkig van word: mezelf verliezen in schrijven en wandelen met mijn hondje aan zee of in de bergen… Ons bedrijf runnen is een meer dan fulltime baan, dus ik moet daar echt keuzes maken. Gelukkig zijn de kinderen al wat groter en hou ik daar meer tijd over..”

 

Hoe helpt de Ik help jou online Academie jou om de plannen en doelen voor jouw bedrijf waar te maken?

“Nou, alleen al door me te vragen om eens stil te staan bij wat ik nou eigenlijk wil… En verder: ook al steek ik lang niet zoveel tijd in de Academie als ik zou willen, ik heb het afgelopen jaar ontzettend veel geleerd! Ellen, mijn collega, is daarin voor mij een heel belangrijke steun geweest. Zij bleef me aanmoedigen om tijd te maken, naar onderdelen te kijken, mee te doen. Ik deed marketing er altijd maar een beetje naast, op mijn gevoel… Maar ik heb al een veel stevigere basis gekregen merk ik. Ik ben behoorlijk eigenwijs, maar eindelijk misschien oud&wijs genoeg om bijdragen van anderen op waarde te schatten en toe te geven dat ik niet alles beter weet…;-)”

 

Heb je een mooie of inspirerende boodschap die je aan andere ondernemers mee wilt geven voor 2019?

“Iemand die nooit een fout maakt, heeft nooit iets nieuws geprobeerd.”

– Albert Einstein –

 

“Ik heb veel geleerd van mijn partner: Geef niet op. Stug door blijven gaan met waar jij in gelooft. Volg je hart en je geweten. Zorg goed voor je klanten. Geef altijd net iets meer dan dat men verwacht. Maar vooral ook: Geniet! Maak plezier. Zoek de zon en zorg allereerst goed voor jezelf!”

 

Meer weten over Anne en haar bedrijf?

Neem een kijkje op de website van Ardanza en lees daar ook de blogs over Guadalupe en over Gieren waar Anne in het interview naar verwijst.

 

GRATIS KENNISMAKEN MET DE IK HELP JOU ONLINE ACADEMIE?

Vraag jouw gratis account aan in het Ik help jou online Proeflokaal waar je steeds meer waardevolle gratis marketingtips en -trainingen gaat vinden om online meer klanten of gasten aan te trekken.