Hoe kijk je terug op 2018? En welke mooie plannen, doelen en dromen heb je voor 2019? Deze vragen stelde ik aan verschillende leden van mijn Ik help jou online Academie. De komende weken lees je op mijn blog hun inspirerende verhalen. Vandaag deel 11: het verhaal van Riët Oving.

 

Wil je iets vertellen over jezelf en je bedrijf?

“Mijn naam is Riët Oving en ik run samen met mijn partner de B&B Maravilla Verde. In Nederland waren wij, Jacco en Riët, al twee jaar aan het zoeken naar een mogelijkheid om in de buurt van Middelburg, Vlissingen, Domburg of Veere een opknapboerderijtje of herenhuis te kopen en hier een Bed en Breakfast / minicamping / schildersatelier te starten. Al snel bleek dat het financieel onmogelijk was om deze droom op die manier te realiseren. Via via kregen we de tip dat er een oude viskotter, waarvan het ruim al omgebouwd was tot Bed en Breakfast-locatie, te koop lag in Leeuwarden. Nadat we daar een nachtje gebivakkeerd hadden, waren we ervan overtuigd dat dit financieel wél haalbaar zou zijn. We wilden alleen niet naar Leeuwarden verhuizen en gingen daarom een lang en moeizaam traject in om een ligplaats in het Zeeuwse te bemachtigen. De wethouders en burgemeesters van diverse gemeentes waren in eerste instantie heel erg enthousiast, maar steeds als puntje bij paaltje kwam, was er wel weer een wet of bestemming waardoor het feest toch niet door kon gaan. Er was veel belangstelling voor dit prachtige schip en het werd helaas aan iemand anders verkocht. We hebben nog naar de mogelijkheden gekeken om dan zelf een vergelijkbaar schip te kopen en zelf om te gaan bouwen, maar ook dat bleek een hele lastige klus en daarom eindigde hier ook deze versie van het hebben van een Bed en Breakfast.

Tijdens onze vakantie in Frankrijk, waar we bij een Nederlander op een camping kampeerden, vroegen we onszelf af waarom wij eigenlijk ook niet eens over de Nederlandse grenzen zouden kijken. Jacco wilde wel naar Argentinië. Dat vond ik veel te ver weg, maar het klimaat, de cultuur en de taal spraken mij wel aan. Toen viel onze keus al snel op Spanje. Maar dan wel Zuid-Spanje, want we hadden gehoord dat de mensen daar zo vriendelijk waren en de witte dorpen zo mooi…

Op internet vonden we diverse B&B’s die te huur werden aangeboden (kopen was geen optie meer, want in Nederland konden we geen geld lenen omdat we naar het buitenland zouden vertrekken en in Spanje konden we geen geld lenen omdat we buitenlanders zonder inkomen waren). In oktober 2010 zijn we voor het eerst naar Andalusië gegaan en hebben we een aantal locaties bekeken. We waren gelijk verliefd op de plek en droomden over alle mogelijkheden die dit ons zou bieden.

Ik was net een paar maanden zwanger van Juliëtte en twijfelde erg of dit nu wel het juiste moment was om zo’n grote stap te gaan maken. Na lang wikken en wegen hebben we toch besloten voor het grote onbekende avontuur te gaan. Want ja, er is immers altijd een goede reden om het niet te doen. En per 1 februari 2011 was het bedrijf van ons!

De eerste jaren hebben we bijna alles samen gedaan. Koken, schoonmaken, met de gasten op pad, inkopen, administratie, papieren regelen, etc. etc. Nu, met inmiddels 3 kinderen, doe ik meer de administratieve zaken, de marketing, de reserveringen, de website, de planning etc. en Jacco stort zich helemaal op het uitvoerende werk. Ik zeg wel eens: Ik zorg dat de gasten komen en eenmaal over de drempel gestapt, legt Jacco de gasten lekker in de watten.

Wat ik wel het meest bijzonder vind aan ons leven in Zuid-Spanje, is dat we helemaal zijn opgenomen door een Spaanse familie in ons dorp. Zij zijn echt als een opa en oma voor onze kinderen en staan echt altijd voor ons klaar. Dit is echt mijn grootste cadeau dat Spanje mij heeft gegeven. Want naast dat we het zonder hun hulp 100x zwaarder zouden hebben gehad, heb ik heel veel van deze familie mogen leren. In Nederland had ik vooral geleerd om mijn eigen wensen op nummer 1 te zetten, maar hier heb ik gezien dat dienstbaar zijn, en gul zijn in liefde, aandacht en geduld, je soms veel verder kunnen brengen. Ook heb ik geleerd om een veel knuffeligere mama te zijn door goed naar mijn Spaanse familie te kijken, hahaha.”

 

Waar ben jij het meest trots op als je kijkt naar wat je hebt bereikt in 2018?

“Sinds afgelopen jaar hebben we een tweede locatie erbij. We zien het echt als een wonder dat we dit avontuur ook aan kunnen gaan. We hadden ons oog al diverse malen op deze bijzondere locatie laten vallen. Jaren geleden, als ik met mijn dochter voorbij fietste, vertelde ik haar altijd dat we er ooit zouden gaan wonen. Maar steeds was het echt heel erg onhaalbaar voor ons. En toch, toch moest het zo zijn en hebben de eigenaren contact met ons gezocht om een constructie te bedenken voor een huurkoop. En zie daar…. de reserveringen komen binnen en daar staan we dan in een dikke villa met lijfgaard die écht van ons is!

Het had veel voeten in de aarde, want de eigenaresse is een dame van (invloed)rijke komaf, stamt uit het tijdperk van Franco en heeft graag dat de dingen gaan zoals zij dat graag ziet. Daarin hadden we nog wel wat hobbels te nemen en hebben we best veel water bij de wijn moeten doen. Ellenlange en vermoeiende gesprekken en steeds weer nieuwe veranderingen die de eigenaresse door wilde voeren maakten ons soms behoorlijk wanhopig.
We hebben echt staan springen en staan dansen van ongeloof en geluk, toen voorzichtig duidelijk werd dat de weg open lag om verder te bouwen aan ons bedrijf met een tweede locatie erbij. En wat voor locatie… het is alleen zo moeilijk om het speciale te omschrijven of op beeld vast te leggen. We horen daarom ook bijna altijd van de groepen dat ze pas ervaren hoe bijzonder het is als ze er daadwerkelijk rondlopen.”

 

Kun je iets vertellen over een paar mooie plannen die je hebt voor jouw bedrijf in 2019?

“We willen de nieuwe locatie, die Villa Reina del Rio zal gaan heten, vooral gaan verhuren als groepslocatie en daarvoor zal ik flink aan de bak moeten om ook de gestelde verhuurdoelen te halen. Dit wil ik dit jaar ook zeker gaan vergemakkelijken met een online reserveringssysteem, zodat ik weer wat meer tijd heb om een nieuwsbrief, een blog en een weggever te gaan ontwikkelen. Daarnaast gaan we komende winter onze eigen olijfoogst binnenhalen… Ook heel spannend en nieuw. Dus als er nog iemand tips voor me heeft, ik hoor ze graag!”

 

Heb je een droomdoel voor 2019?

“Ik zou voor 2019 heel graag een keer een persreis willen organiseren voor een aantal bloggers om zo onze groepshuizen en de omgeving onder de aandacht te brengen. Het probleem is alleen dat er eigenlijk geen budget voor is. Dus hier moet ik heel creatief mee omgaan en ik zou organisaties die te maken hebben met toerisme in Andalusië moeten benaderen voor sponsoring of samenwerking. En dit is iets wat me niet echt makkelijk afgaat, want dat voelt toch een beetje als bedelen en ik ben nogal van het principe dat je zelf je eigen broek moet op kunnen houden. Ook kom ik hierin wel mijn eigen onzekerheid tegen… Ik heb hier al wel hulp bij van een ervaren foodblogger die ook andere ondernemers coacht. Met haar hulp durf ik het aan om ervoor te gaan!”

 

Hoe helpt de Ik help jou online Academie jou om de plannen en doelen voor jouw bedrijf waar te maken?

“Naast een heleboel praktische informatie vind ik het contact met andere ondernemers heel waardevol! Ik mis soms wel collega´s zoals ik die vroeger had en in de academie vind ik mijn collega´s toch weer terug. En minstens net zo belangrijk: de academie helpt me om echt in mijn dromen te (blijven) geloven!

Laatst was ik de opname aan het luisteren van 15 lessen uit 15 jaar ondernemerschap en wat heeft die opname me toch geraakt. Ik kreeg er gewoon bijna tranen van in mijn ogen. Zo mooi vond ik het. Vooral omdat ik door het verhaal van Rimke zo geïnspireerd raakte. Dat als je het niet meer zo leuk vindt je gewoon dingen over een andere boeg kunt gooien. Hoe fijn is het om dat eens ten volle te laten bezinken en te omarmen. Ik vind het echt een voorrecht om mee te mogen doen met de academie en deelgenoot te van de bedrijfsmatige en persoonlijke ontwikkelingen van zo´n inspirerende dame!”

 

Heb je een mooie of inspirerende boodschap die je aan andere ondernemers mee wilt geven voor 2019?

“Eigenlijk wel een beetje aansluitend op bovenstaande: dat je dingen die je heel graag wilt ‘gewoon’ moet doen. Soms is het een sprong in het diepe, maar bijsturen kan dan ook altijd nog! En dat als je eenmaal een richting hebt gekozen, dan hoef je daar echt niet je hele leven aan vast te zitten. Maar dat is eigenlijk iets dat ik zelf ook net echt heb binnen laten komen door het luisteren van de opname van het feestje van Rimke.”

 

MEER WETEN OVer Riët en HAAR BEDRIJF?

Neem een kijkje op de website van Maravilla Verde.

 

GRATIS KENNISMAKEN MET DE IK HELP JOU ONLINE ACADEMIE?

Vraag jouw gratis account aan in het Ik help jou online Proeflokaal waar je steeds meer waardevolle gratis marketingtips en -trainingen gaat vinden om online meer klanten of gasten aan te trekken.