fbpx

Chat GPT: je hoort er de laatste tijd steeds meer over. Deze vorm van AI (artificial intelligence), waarmee je ook in het Nederlands kunt communiceren, kun je onder andere gebruiken om teksten voor jouw online marketing te laten schrijven. En dat nog gratis ook. Ik was inmiddels wel nieuwsgierig geworden en nam de proef op de som: wat gebeurt er als ik Chat GPT een blog voor mij laat schrijven? Als je Chat GPT graag zelf aan het werk wilt zien, check dan zeker even onderaan dit blog iets heel waardevols dat ik voor je heb. 

 

Nadat ik een login voor ChatGPT 4 had aangemaakt (op het moment dat ik dit schrijf de nieuwste versie) heb ik met verbazing naar mijn beeldscherm zitten kijken terwijl ik aan Chat GPT vroeg om voor mij een blog te schrijven over beginnen met bloggen. Terwijl ik naar mijn scherm keek, stond het betreffende blog binnen een halve minuut compleet voor mijn neus. Zelf heb ik ooit een cursus blind typen gevolgd, maar zo snel kan ik nu ook weer niet.

Ik deel hieronder integraal wat Chat GPT voor mij heeft geschreven:

 

Mijn eerste blog dat ik door Chat GPT heb laten schrijven

Als je wilt beginnen met het schrijven van blogs, zijn hier een paar tips om je op weg te helpen:

  1. Kies een onderwerp dat je interesseert: Bloggen wordt leuker en gemakkelijker wanneer je schrijft over onderwerpen waar je gepassioneerd over bent. Kies daarom een onderwerp waar je graag over praat en schrijft.
  2. Definieer je doelgroep: Voordat je begint met schrijven, is het belangrijk om te weten voor wie je schrijft. Identificeer je doelgroep, hun interesses en wat ze willen lezen. Dit zal je helpen om je inhoud beter af te stemmen op je lezers.
  3. Maak een plan: Voordat je begint met schrijven, maak een plan van wat je wilt bespreken in je blog. Dit helpt je om je gedachten te organiseren en ervoor te zorgen dat je blog gestructureerd en gemakkelijk te lezen is.
  4. Schrijf pakkende titels: Je titel is het eerste wat lezers zien en kan hen overtuigen om je blog te lezen. Zorg ervoor dat je titel aantrekkelijk en duidelijk is en de inhoud van je blog samenvat.
  5. Houd je blog kort en to the point: Mensen hebben over het algemeen een korte aandachtsspanne, dus houd je blog kort en to the point. Zorg ervoor dat je je belangrijkste punten benadrukt en vermijd te veel details.
  6. Gebruik afbeeldingen: Afbeeldingen kunnen je blog visueel aantrekkelijker maken en kunnen helpen om je boodschap beter over te brengen. Zorg ervoor dat je afbeeldingen relevant zijn voor je blog en van goede kwaliteit.
  7. Bewerk en reviseer: Zorg ervoor dat je je blog meerdere keren bewerkt en reviseert voordat je hem publiceert. Controleer op spelfouten, grammaticale fouten en zorg ervoor dat je blog logisch en goed gestructureerd is.
  8. Promoot je blog: Als je eenmaal je blog hebt gepubliceerd, is het belangrijk om deze te promoten op social media en andere kanalen. Dit kan helpen om meer lezers te bereiken en je blog meer exposure te geven.

 

Pluspunten van Chat GPT: tijdsbesparing en goed Nederlands

Het eerste pluspunt is natuurlijk de snelheid waarmee Chat GPT teksten kan produceren. In een halve minuut een compleet blog schrijven, daar doe ik meestal toch minstens honderd keer zo lang over. En dan ben ik nog iemand die heel gemakkelijk schrijft, dus voor de meesten zal het laten schrijven van je blogs door Chat GPT je nog meer tijd besparen.

Een ander pluspunt is dat het blog in echt goed Nederlands geschreven is. Ik heb eerder ook wel met spraaksoftware gewerkt of met software die je video’s automatisch ondertitelt. Daar zaten altijd veel fouten in. Chat GPT schrijft mijn blog in correcte en pakkende zinnen.

 

Nadelen op dit moment

Ik realiseer me dat Chat GPT nog volop in ontwikkeling is en dat het al superknap is dat dit er allemaal mee mogelijk is. Toch zie ik ook een aantal nadelen en dingen waar ik (nog) vraagtekens bij heb. Ik zet er een aantal op een rijtje.

 

Nadeel 1: ik ben het niet met elke tip uit het voor mij geschreven blog (helemaal) eens

Tip 5 staat haaks op wat ik mijn klanten altijd aanraad. Het is juist goed om, als je tenminste van schrijven houdt, je blogs wat langer te maken. Over elk onderwerp is immers inmiddels wel een blog geschreven – en met korte blogs spring je er vaak niet zo gemakkelijk uit in Google. Ook ben ik juist een groot voorstander van het inkleuren van je blog met details. Dat maakt je blog persoonlijk en het maakt dat je lezers gemakkelijker een connectie met je kunnen maken.

Met tip 7 ben ik het gedeeltelijk eens. Natuurlijk is het goed om je blog nog eens na te lezen en te controleren op spelfouten. Maar ik weet dat veel ondernemers behoorlijk perfectionistisch zijn en daardoor te veel tijd stoppen in dit onderdeel van bloggen. Kortom: niks mis met je blog nog even goed nalezen, maar doe dat niet meerdere keren voordat je ‘m publiceert.

Als ondernemer is het áltijd goed om een eigen mening te hebben over de onderwerpen waar je een ander mee helpt en niet klakkeloos de adviezen en tips die in een door Chat GPT geschreven blog worden gegeven op je website te publiceren. Volgens mij kun je Chat GPT overigens ook laten leren van jouw eigen eerder gepubliceerde content, om te leren hoe jij naar dingen kijkt, maar dat moet ik nog ontdekken.

 

Nadeel 2: het door Chat GPT geschreven blog is niet echt Google-proof

Na het produceren van iets meer dan 300 woorden stopte Chat GPT met schrijven. Achteraf ontdekte ik trouwens dat dit kwam doordat ik niet een heel specifieke vraag had gesteld. Als ik om een blog van ongeveer 500 woorden had gevraagd, had Chat GPT dat ook met liefde voor mij geschreven. Maar om ook echt lange blogs te laten produceren door deze chatbot moet je behoorlijk veel moeite doen – terwijl die langere blogs het vaak wel beter doen in Google.

Ook zijn er (in dit geval tenminste) geen tussenkopjes aan het blog toegevoegd, terwijl de zoekwoorden die je in je tussenkopjes stopt er juist mede voor zorgen dat je blog goed gevonden wordt in Google. Ook om die tussenkopjes kun je overigens wel specifiek vragen, net als om een pakkende titel voor je blog.

 

Nadeel 3: in hoeverre is jouw content uniek/onderscheidend?

Een vraag die meteen bij mij opkwam nadat ik het voor mij geschreven blog over bloggen voor beginners zag, is: welke tekst produceert Chat GPT als iemand anders vervolgens over hetzelfde onderwerp een blog wil laten schrijven? Gaan niet alle door Chat GPT geschreven blogs heel erg op elkaar lijken?

Ook hier nam ik weer de proef op de som en dus liet ik nog een keer een blog over hetzelfde onderwerp schrijven door Chat GPT. Het resultaat? Een blog in bijna dezelfde vorm: een korte inleiding, vervolgens 8 genummerde tips en nog een paar afsluitende zinnen. Gedeeltelijk zijn de tips hetzelfde, maar dan net even anders verwoord, maar voor een deel zijn ze ook anders (wat dan weer een pluspunt is). Maar ik twijfel sterk over hoe goed deze blogs het zouden gaan doen in Google.

 

Chat GPT: mijn ervaringen na wat langer experimenteren

Inmiddels (in mei 2023) heb ik vaker en langer met Chat GPT gewerkt en ben ik me ook meer gaan verdiepen in alle mogelijkheden. Inmiddels weet ik daardoor dat hoe beter en concreter jij vragen stelt aan de chatbot, hoe beter de input is die je krijgt. Zo kun je aan Chat GPT vragen om zich als een specifiek type schrijven te gedragen, bijvoorbeeld als een blogger. Ook kan de chatbot je bijvoorbeeld helpen bij het doen van goed zoekwoordenonderzoek, het uitwerken van een opbouw voor je blog of andere tekst, pakkende titels voor je verzinnen, enzovoort.

Nog steeds ben ik van de snelheid waarmee Chat GPT een goed geschreven tekst publiceert erg onder de indruk. Maar ik wil wel benadrukken: aan zo’n door Chat GPT geschreven tekst mag je nog wel zelf details, anekdotes en verhalen, jouw persoonlijke mening en bovenal goede zoekwoorden toevoegen als je graag door middel van bloggen meer nieuwe klanten naar jou toe wilt laten komen.

 

Wil je zelf zien hoe Chat GPT in het Nederlands werkt?

Vraag dan hieronder even mijn gratis handige video aan waarin ik je vijf gouden tips (plus een bonustip) geef om Chat GPT voor je te laten werken bij het schrijven van jouw blogs.

Ja, ik wil die video

 

 

dit veld niet invullen s.v.p.

 

Bonustips als je zelf met Chat GPT 4 wilt experimenteren

 

Maak je login aan in de ochtend en/of met een Gmailadres

Ik hoor regelmatig van mensen die met Chat GPT willen gaan werken dat het niet (direct) lukt om een login aan te maken. Dat zal mede komen doordat de populariteit van deze chatbot in korte tijd zo sterk gestegen is. Twee handige tips: maak jouw login aan met een Gmailadres: tot nu toe was het bij iedereen die ik geholpen heb bij het aanmaken van een account met een Gmailadres zo geregeld. En heb je geen Gmail? Probeer het dan in de Nederlandse/Europese ochtend. Dan heb je nog geen ‘last’ van alle gebruikers uit Amerika en heb je meer kans dat het toch lukt jouw login aan te maken.

 

Laat Chat GPT jouw zelf geschreven teksten lezen

Als je met ChatGPT gaat werken, zul je merken dat hij niet altijd schrijft in de stijl die jij normaal gesproken gebruikt. In de meeste gevallen (bij mij tenminste) zijn de teksten een stuk formeler geschreven dan hoe ik zelf schrijf. Maar je kunt Chat GPT ook laten leren van jouw schrijfstijl. Laat de chatbot gewoon eens een blog of een social media post van jou lezen en vraag ‘m om jouw stijl van schrijven te omschrijven. Als het goed is kan ie vervolgens jouw stijl ook meer verwerken in de teksten die hij voor jou produceert.

 

Inmiddels heb ik ook een blog geschreven over Google Bard, het antwoord van Google op Chat GPT. Dit blog over Google Bard kun je hier lezen.