Bloggen? Laat je niet tegenhouden door deze vijf dingen - Ik help jou online

Bloggen zorgt ervoor dat nieuwe klanten jou en de website van jouw bedrijf kunnen vinden. Maar ook al weet je dat dat zo werkt, toch kunnen er allerlei dingen zijn die jou tegenhouden om ook echt blogs te gaan schrijven of om dit te blijven doen. In dit artikel bespreek ik vijf dingen met je waardoor jij je zeker niet moet laten tegenhouden om te gaan bloggen.

 

Reden 1: de mening van familie en vrienden

Als je blogs gaat schrijven, dan doe je dat met als doel dat ze gelezen worden. Maar o jee, als jouw blogs gelezen worden, zijn er ook mensen die daar wat van kunnen vinden. Vaak maken we ons niet eens zo druk over de reacties van mensen die we niet kennen, maar vooral over wat onze familie, vrienden en andere bekenden ervan zullen vinden.

Ik herken dat hoor. Ik kan me nog goed herinneren dat ik op de verjaardag van mijn beppe (oma voor de niet-Friezen) aangesproken werd door mijn ome Dirk. Hij wilde even laten weten dat hij de plek vanwaar ik mijn Facebook Lives gaf niet zo handig vond, omdat de kijkers dan rechtstreeks in mijn tuin konden kijken.

Ik was te verbaasd om meteen iets terug te kunnen zeggen. Ten eerste wist ik überhaupt niet dat hij mijn Facebookpagina volgde (hij had niet eens een account op Facebook, mijn tante wel) en ten tweede al helemaal niet dat hij ook mijn Facebook Lives bekeek. Ten derde was hij (rond de 70 jaar en gepensioneerd) niet bepaald mijn ideale klant. Toen ik van de eerste verbazing bijgekomen was, heb ik hem hartelijk bedankt voor zijn advies en heb ik mijn volgende Facebook Live gewoon weer vanaf dezelfde plek gegeven.

Wat ik je met deze anekdote mee wil geven: mensen vinden altijd wel iets van wat jij doet. Ook familie en vrienden, die niet altijd snappen waar jij als ondernemer mee bezig bent. Probeer je er niet al te druk om te maken. En als ze toch behoefte hebben om commentaar te geven op een blog dat jij geschreven hebt, bedank ze daar dan hartelijk voor en volg gewoon lekker je eigen pad.

 

Reden 2: de taalpolitie

Misschien voel je je niet zelfverzekerd genoeg om blogs te schrijven omdat je wel eens een spelfout maakt, niet alle d/t-regels even goed kent of last hebt van dyslexie. Of is er een andere reden waarom je bang bent om de taalpolitie over je heen te krijgen: je weet wel, die mensen die je goedbedoeld, maar wel bloedirritant op elke spelfout willen wijzen.

Zelf heb ik een universitaire graad in de Nederlandse taal en heb ik ruim tien jaar als eindredacteur gewerkt (waarbij ik boeken en tijdschriftartikelen controleerde en corrigeerde op spelfouten). Maar ik voel nooit de behoefte om een ander in het openbaar of per mail te wijzen op het feit dat er spelfouten in een blog staan (tenzij iemand daar zelf om vraagt natuurlijk). Dit omdat de boodschap die in het blog wordt overgebracht wat mij betreft vele malen belangrijker is dan of iets volledig foutloos geschreven is. En omdat ik weet dat dit mensen die dan toch de eerste stap durven te zetten om iets te schrijven alleen maar ontmoedigt om verdere stappen te zetten.

Ik wil je echt aanmoedigen om ook blogs te schrijven als je niet helemaal zelfverzekerd bent over de foutloosheid van je teksten. Er zijn altijd tools of mensen die je kunt inschakelen om nog even met je mee te kijken voordat je jouw blog publiceert. En ook als er toch spelfouten in jouw gepubliceerde tekst staan is dit blog nog steeds het lezen waard – en kun je de foutjes er achteraf altijd uithalen (dat is het handige van online teksten).

 

Reden 3: gebrek aan schrijfervaring

Als je mij een beetje kent, dan denk je misschien wel: die Rimke heeft makkelijk praten met haar jarenlange ervaring als journaliste, die floept een blog er zo even uit (dat laatste is overigens in de meeste gevallen waar). Maar ik ben van mening dat je niet eerst een hele berg aan schrijfervaring nodig hebt voordat je kunt beginnen met bloggen.

Er zijn zoveel andere dingen waar ik de afgelopen jaren aan begonnen ben, ook al waren ze compleet nieuw voor mij en had ik er 0,0 ervaring mee. Podcasten bijvoorbeeld, het geven van webinars, het geven van online trainingen, recent beleggen en zo kan ik nog wel even doorgaan. Ervaring doe je op door te doen, en je mag gewoon ergens beginnen. Al doende leer je ontzettend veel bij – en daar heb je veel meer aan dan aan wachten op het perfecte moment.

 

Reden 4: gebrek aan originele onderwerpen

Ken je dat? Heb je net een goed onderwerp bedacht om over te bloggen, kom je precies op dat moment een blog van iemand anders tegen die daar al over geschreven heeft. En dus veeg je jouw blogonderwerp maar weer van tafel.

Weet je, als kranten en tijdschriften alleen maar mochten schrijven over onderwerpen waar nog nooit eerder over geschreven was, dan waren de meeste gauw opgedoekt. Kijk maar eens naar de Telegraaf en de Volkskrant: ze behandelen beide dezelfde onderwerpen, ieder met een eigen sausje. Hetzelfde geldt voor de Libelle en de Margriet.

Zo heb jij ook je eigen invalshoek en schrijfstijl waarmee jij een onderwerp in een blog kunt behandelen. Dat hoeft geen origineel onderwerp te zijn waar nog nooit iets over gepubliceerd is. Er zijn altijd lezers die zich juist het meest aangesproken voelen door de manier waarop jij het onderwerp beschrijft. Misschien zijn dat er wel meer dan je denkt.

 

Reden 5: gebrek aan inspiratie

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je helemaal geen inspiratie hebt voor een onderwerp waar jij over kunt bloggen. Laat dat nu net iets zijn waar ik nooit last van heb. 😉 Maar ik geloof er ook in dat je inspiratie kunt creëren.

Er zijn altijd manieren om een goed idee voor een blog op te doen: ga eens na waar je de afgelopen week enthousiast over was, met iemand over gesproken hebt of wat je bezig hield. Of houd een lijstje bij van alle vragen die jij als ondernemer krijgt, zodat je die kunt gebruiken om blogs over te schrijven. Vraag iemand anders om even met je mee te brainstormen over een leuk blogonderwerp. En zo kan ik nog wel even doorgaan met tips om inspiratie op te doen.

Als je geen inspiratie hebt voor een goed onderwerp, daag jezelf dan uit om binnen tien minuten een goed onderwerp te vinden. Ik weet zeker dat het je lukt.

 

Zal ik je helpen om blogs te schrijven die nieuwe klanten bereiken?

Ben jij bereid om je niet door bovenstaande vijf redenen te laten weerhouden om te gaan bloggen of om het weer op te pakken? En kun je wel wat hulp en een goede stok achter de deur gebruiken bij het schrijven van blogs die jouw nieuwe klanten bereiken? Kijk dan even hier of mijn nieuwe training Schrijf blogs die klanten bereiken iets voor jou is.