fbpx

Marketingtrends voor 2020. Er wordt in deze tijd van het jaar veel over geschreven, en in elk artikel dat je leest zul je weer net iets andere trends vinden. De vijf marketingtrends in dit artikel zijn niet heel verrassend of vernieuwend, maar omdat ik nog te veel ondernemers zie die te afhankelijk zijn van Facebook en Instagram, toch nuttig om nog eens te benoemen.  

 

Het eerste gevaar dat in 2020 op de loer ligt, en dat van jou om creativiteit en flexibiliteit vraagt, is dat mensen met name op social media steeds meer ‘overwhelm’ ervaren. Oftewel: een overweldigd gevoel als ze alle informatie zien die er online op hen afkomt. Of je nou je Instagram- of je Facebook-app opent: er is een continu aanhoudende stroom van berichten. En al scrollend raken de hoofden van jouw fans en volgers al snel overprikkeld, waardoor ze lang niet alle berichten meer in zich opnemen en jij jouw bereik drastisch ziet dalen. Tenzij jij eruit weet te springen, dan komt jouw bericht nog wel echt bij hen aan.

Het tweede gevaar van 2020 is dat Facebook en Instagram erg machtig zijn, en dat zelf ook weten. Veel ondernemers hebben in 2019 al kennis kunnen maken met de grillen van deze kanalen: plotseling geen berichten meer kunnen plaatsen, een bereik dat van de ene op de andere dag naar beneden duikelt. En van de week zag ik weer een noodkreet van iemand die plotseling geen links meer in haar Facebookberichten kon plaatsen, terwijl ze voor haar websiteverkeer enorm afhankelijk was van Facebook.

En ja, daar kun je dan gefrustreerd over raken, of boos over worden op Facebook en Instagram, maar je kunt jezelf ook de vraag stellen hoe je minder afhankelijk wordt van deze twee kanalen. Je eigen verantwoordelijkheid nemen in plaats van te klagen. Wat niet wil zeggen dat je Facebook en Instagram helemaal niet meer in moet zetten, want er blijven nog genoeg kansen om via deze sociale kanalen klanten te krijgen, weet ik uit eigen ervaring. Maar slimme ondernemers die een gezond bedrijf willen (houden) doen meer dan alleen maar berichten plaatsen op Facebook en Instagram. Want dan ben je aan het spelen met vuur.

 

Marketingtrend 1: LinkedIn is het nieuwe Facebook

LinkedIn wordt vaak gezien als het ‘saaie’ zusje van Facebook. Minder leuk, ondoorgrondelijk, ‘zit mijn doelgroep daar wel’-achtig. Ik zal je eerlijk zeggen dat ik LinkedIn ook een hele tijd heb verwaarloosd. Maar nu ik er weer meer actief ben, en voor mijn Academie ook een LinkedIn-training aan het ontwikkelen ben, merk ik weer hoeveel je daar kunt bereiken. Het algoritme is vriendelijker dan op Facebook, je bereikt er makkelijker veel mensen, je kunt er eenvoudig bloggen en video’s delen, je netwerk kan er groeien als kool, enzovoort.

Ja, LinkedIn is weer even een nieuw netwerk om onder de knie te krijgen, en nee, het is niet interessant om er veel mee te doen als jouw ideale klant er niet actief is (dan kun je beter kijken of bijvoorbeeld Pinterest of YouTube voor jou een interessant alternatief voor Facebook of Instagram is). Maar is jouw ideale klant wel te vinden op LinkedIn, dan wordt het hoog tijd dat je er meer gebruik van gaat maken in 2020, zonder het ‘Ik snap LinkedIn niet’-excuus te gebruiken.

 

Marketingtrend 2: maak je website sterker

Don’t build your brand on rented land. Deze uitspraak betekent zo veel als dat je je bedrijf niet op geleende grond moet bouwen. Niet (te) afhankelijk moet maken dus van social media, maar een sterk ‘online hoofdkantoor’ moet maken van je website. Veel ondernemers weten wel dat je eigenlijk meer aandacht moet geven aan je website dan aan social media, maar in de praktijk doen ze toch iets anders: elke dag opnieuw berichten op hun social media pagina’s pompen, die de dag erna weer vergeten en verdwenen zijn in de overvolle tijdlijn.

Maak voor 2020 prioriteit van het laten groeien van je websiteverkeer. Door te bloggen, door de teksten van je websitepagina’s eens goed onder de loep te nemen en nog betere zoektermen te gebruiken, door je Google Mijn Bedrijf-account goed te onderhouden, en die andere dingen te doen die je vast wel weet, maar toch verwaarloost. Doe je dit niet, dan raak je in 2020 steeds verder achterop als het gaat om het online aantrekken van klanten.

 

Marketingtrend 3: bouw je e-maillijst op of uit

Zorg dat je ook buiten social media om met jouw doelgroep in contact kunt blijven. Een e-maillijst is daarvoor het meest waardevolle middel. Stel je het starten van een nieuwsbrief steeds maar uit omdat je opziet tegen de techniek? Maak het jezelf dan niet zo ingewikkeld en ga werken met het eenvoudige e-mailprogramma Laposta dat gratis én volledig in het Nederlands is.

Bedenk ook dat een e-maillijst alleen maar voor je gaat werken als de inhoud echt waardevol is, de onderwerpregel uitnodigt tot openen en je jouw e-mails met een zekere frequentie verstuurt. Zodra dat minder vaak dan eens per maand is heb je eigenlijk niet zo veel aan e-mailmarketing. Doe je het? Doe het dan goed.

 

Marketingtrend 4: zorg dat je kwalitatief beter wordt

Ik schreef het net al: veel mensen ervaren online ‘overwhelm’. Dat zal in 2020 alleen nog maar meer worden. En steeds meer wat online geschreven, verteld en gedeeld wordt zal daarom als ruis aan hen voorbijgaan. Waar je wel mee opvalt? Met een uitgesproken of kleurrijke manier van schrijven. Met heel persoonlijke verhalen. Met het anders durven doen dan anderen. Het gaat er niet om dat je maar zo vaak mogelijk van je laat horen, het gaat erom dat dát wat je laat horen echt raakt of inspireert. Echt van goede kwaliteit is.

Copywriting (oftewel: het schrijven van goede en aansprekende teksten) is een vak dat lang niet iedereen beheerst, maar dat echt te leren is. Je zult er beter in moeten worden als je in 2020 impact wilt maken met dat wat jij schrijft en deelt. Je hebt daar naast de praktische vaardigheden wel wat durf voor nodig, maar dan bereik je ook echt wat. Iets om in 2020 ook meer over te delen in mijn Ik help jou online Academie.

 

Marketingtrend 5: steek je hoofd eens buiten de deur

Ja, en dat zegt iemand die van online marketing haar bedrijf heeft gemaakt. Online van je laten horen is makkelijk, maar het duurt ook een tijdje voordat mogelijke klanten zo veel vertrouwen in je hebben dat ze bij je gaan kopen. Vaak zelfs meer dan een jaar. In ‘het echte leven’ gaat dat veel sneller. Nu alles online steeds massaler wordt, zal het persoonlijke contact weer in waarde toenemen.

Bedenk waar je jouw ideale klanten in het dagelijks leven kunt vinden. Bijvoorbeeld op beurzen, op netwerkevenementen, gewoon in het park of in de supermarkt, enzovoort. Maak een plan om met ze in contact te komen en voeg dat toe aan wat je in 2020 online gaat doen. Laten we er vaker op uit gaan met zijn allen. Wie weet kom ik jou in het nieuwe jaar dan wel tegen!