Het kiezen van een ideale klant. Wat vinden veel coaches en therapeuten (inclusief ikzelf) dat toch lastig. Al was het maar omdat we graag het liefste iedereen helpen met dat wat we goed kunnen. Nu ik zelf mijn ideale klant heb aangescherpt neem ik je graag mee in manieren om te checken of het duidelijk genoeg is wie jouw ideale klant is – en of dat nog steeds de klant is waar jij het meest blij van wordt.

 

Hoe groter de groep mensen die jij tot je mogelijke klanten kunt rekenen, hoe groter de kans dat jij snel en makkelijk klanten krijgt. Toch? Nou, nee, dat blijkt in de praktijk een beetje anders te zijn. De allerleukste klanten komen namelijk pas naar jou toe als zij zich helemaal herkennen in alles dat jij (online) zegt, schrijft en van je laat horen.

En hoe groter jouw groep mogelijke klanten is, hoe breder deze groep tegelijk ook is. En op zo’n manier communiceren met al jouw mogelijke klanten dat ze zich er allemaal helemaal in herkennen, dat gaat je simpelweg niet lukken – hoe goed je mogelijk ook bent in het schrijven van teksten.

Vandaar dat je het jezelf een stuk makkelijker maakt als je de groep mensen die jij tot jouw mogelijke klanten rekent smaller maakt. De kans is groot dat deze mensen dan veel meer overeenkomsten met elkaar hebben, en dat jij dus veel makkelijker teksten voor hen kunt schrijven.

Ik merk dat zelf ook nu ik – na een eerdere verbreding van mijn ‘ideale klant’ – in januari de keuze heb gemaakt om juist weer te versmallen, naar het helpen van coaches en therapeuten om veel meer nieuwe klanten uit hun website te krijgen.

Afgelopen week maakte ik een gloednieuwe online masterclass over de 5 simpele stappen om als coach of therapeut een klantentrekkende website te krijgen – en de teksten daarvan vloeiden zo mijn toetsenbord uit. Datzelfde gebeurde toen ik aan mijn nieuwe e-book werkte. Ineens schreef ik niet meer aan minstens drie verschillende groepen ondernemers tegelijk, maar heel specifiek aan één groep.

En dat gemak en die eenvoud is wat ik jou ook van harte gun. Vandaar dat ik vier testjes met je deel om te checken of jouw ideale klant op dit moment (nog) klopt.

 

De dertien in een dozijn-test

Als jij wilt dat mensen die jouw website bezoeken klant bij jou worden, dan mag je meteen bovenaan je belangrijkste websitepagina’s al een hele sterke verbinding met hen maken. Om het maar even mooi te zeggen: je mag jouw mogelijke klanten recht in hun hart raken, zeker als zij op jouw homepage en op jouw aanbodpagina(‘s) zijn. En dat lukt je alleen maar als je bovenaan deze pagina’s heel concreet en specifiek richting jouw ideale klanten schrijft.

Wat ik vaak zie, is dat de tekst die bovenaan homepages en aanbodpagina’s staat dertien in een dozijn is. Het staat op jouw website, maar je kunt het in bijna dezelfde bewoordingen ook op minstens dertien andere websites vinden – als het er geen dertig of driehonderd zijn. Wat maakt dan dat een websitebezoeker juist voor jóu en voor jouw hulp moet kiezen? Op welke manier ga jij dat voor elkaar krijgen?

Als je de dertien in een dozijn test wilt doen, kijk dan eens op de websites van minstens vijf van je collega’s. Schrijf jij ongeveer hetzelfde als zij? Gebruik je exact of grotendeels dezelfde bewoordingen als zij? Zo ja, dan presenteer je je op je website als een vanille-ijsje: je weet wel, zo’n ijsje dat iedereen wel lust, maar dat je niet zo snel koopt als je in een ijssalon mag kiezen uit twintig of dertig smaken (ik kies dan trouwens het liefste pistache, maar dat terzijde).

Kortom: vanille wordt niet gekozen. Het is te breed, te algemeen, te veel voor iedereen wel een beetje, maar voor niemand echt speciaal. Kom je niet goed door de dertien in een dozijn test heen, dan is het tijd om beter uit te vinden en op je website over te brengen voor wie jij er in het bijzonder bent.

 

De Wat schrijf ik-test

Als je bijvoorbeeld een mail of een blog gaat schrijven, loop je dan wel eens tegen de ‘Wat ga ik nu weer schrijven?’-blokkade aan? Dan helpt het om één van je lievelingsklanten in gedachten te nemen en jezelf de vraag stellen: ‘Hoe kan ik hiermee voor … van waarde zijn? Over welk onderwerp kan ik vandaag schrijven om … inspiratie, inzichten of waardevolle tips te geven?’ Ja, op deze manier schrijf ik ook dit blog, misschien wel met jou in mijn gedachten.

Als je niet weet wat je moet schrijven, is vaak je echte probleem dat je niet goed weet aan wie je schrijft. Dat jouw groep met mogelijke klanten te breed is, en je daardoor niet écht de verbinding kunt maken met de mensen aan wie je schrijft.

Hoewel ik gek ben op alle drie groepen klanten die ik tot voor kort had, merkte ik ook dat de verschillen tussen die drie groepen het voor mij wel eens lastig maakten om echt de diepte in te gaan met mijn teksten. Het moest immers wel steeds waardevol en relevant zijn voor alle drie de groepen. Nu ik me echt op één van die drie groepen richt, kan ik alles in mijn teksten veel concreter maken. En dat gun ik jou ook als je de Wat schrijf ik-test niet goed doorkomt. Maak voor jezelf concreter aan wie je schrijft en je zult merken dat je teksten er ook een stuk krachtiger van worden.

 

De Hoe bereik ik nieuwe mensen-test

Toen ik onlangs voor een training die ik op dit moment volg op een vragenformulier mocht invullen wat op dit moment mijn grootste uitdaging was, vulde ik daar in: het vinden van nieuwe mensen (in marketingtaal ook wel ‘leads’ genoemd). In 2022 had ik bijvoorbeeld heel veel plezier in het geven van webinars/masterclasses. Maar doordat het steeds zo veel tijd en energie kostte om er nieuwe aanmeldingen voor te krijgen, zette ik dat na een tijdje weer op een laag pitje.

Deze week gaf ik twee keer een nieuwe online masterclass, specifiek voor mijn nieuwe ideale klant. Het thema was De 5 simpele stappen van een klantentrekkende website voor coaches en therapeuten. Ik heb me in de hele anderhalve week voordat ik de masterclasses mocht geven verbaasd over hoe makkelijk de aanmeldingen hiervoor binnenkwamen.

Waar dat vorig jaar zo moeizaam ging, ging het nu juist super makkelijk. Meer dan vijftig coaches en therapeuten meldden zich aan, waar ik vorig jaar met veel geluk soms eens twintig aanmeldingen voor een masterclass had. En ik weet precies hoe het komt dat het nu veel makkelijker gaat: ik kan veel specifieker communiceren voor wie deze training is, welke concrete resultaten het oplevert om mee te doen, waarom je erbij ‘moet’ zijn, enzovoort.

Als jij moeite hebt om jezelf telkens bekend te maken bij mogelijke nieuwe klanten, dan is de kans groot dat het nog niet bepaald haarscherp is wie jij nou precies kunt helpen. Daardoor kunnen jouw mogelijke klanten overal wel zitten, gaan ze jou waarschijnlijk niet vinden in Google en zich ook niet echt aangesproken voelen als ze bijvoorbeeld iets van jou op social media voorbij zien komen. Daardoor komen ze dus niet naar jou toe, en zeker niet gemakkelijk.

Door te kiezen voor een ‘smallere’ ideale klant – waar ik ook nog eens heel veel energie van krijg – zie ik nu ook hoe ik heel makkelijk masterclasses met nog meer deelnemers kan geven. In plaats van de frustrerende ‘hoe krijg ik überhaupt deelnemers’-gedachten bedenk ik nu welke stappen ik kan en durf te zetten om een volgende keer honderd deelnemers te krijgen, of misschien wel tweehonderd of driehonderd.

Of jij nu net als ik ook masterclasses geeft of jezelf op andere manieren onder de aandacht wilt brengen, ga eens na hoe je het jezelf hierin makkelijker kunt maken als jij ook tegen de ‘Hoe bereik ik nieuwe klanten’-frustratie aanloopt. Grote kans dat het aanscherpen van jouw ideale klant je hierbij gaat helpen.

 

De plezier-test

De ‘Heb ik genoeg plezier in de dingen die ik doe’-test doe ik gedurende het jaar regelmatig. En waar mijn plezier heel lang zat in het hebben van zo veel mogelijk variatie in mijn werkzaamheden en werkweken, zit mijn plezier nu veel meer in het opzoeken van de verdieping.

Dat maakt ook dat ik zo’n sterke connectie voel met coaches (wat ik zelf natuurlijk ook ben, al gebruik ik dat labeltje bijna nooit) en therapeuten. Het zijn vaak ondernemers die zelf ook de verdieping opzoeken, die zichzelf altijd willen blijven ontwikkelen, die meer impact willen maken voor anderen en hopelijk ook het beste willen voor zichzelf. En voor wie, om regelmatig nieuwe klanten uit je website te krijgen, net wat andere dingen belangrijk zijn dan voor bijvoorbeeld webshopeigenaren en dienstverlenende ondernemers.

Op dit moment zit het meeste plezier voor mij in coaches en therapeuten helpen om zichzelf in Google goed vindbaar te maken voor de mensen die nu al op zoek zijn naar hun hulp. Plus met het schrijven van de websiteteksten waarmee zij hun mogelijke klanten echt in het hart raken, waardoor zij veel gemakkelijker ook echt ja zeggen tegen deze hulp.

Plus coaches en therapeuten die al wat verder zijn helpen om hun mooie bedrijf en aanbod op te schalen, vanuit hun hart (dus op een bij hen passende manier). Dat laatste doe ik in mijn VIP-traject Opschalen vanuit je hart (waarvan binnenkort een nieuwe ronde start, dus als je je herin herkent, kijk dan zeker even hier naar Opschalen vanuit je hart).

Ga voor jezelf ook eens na of jouw huidige klanten jou genoeg plezier geven. Schatten ze dat wat jij met hen deelt op waarde? Gedragen ze zich als krachtige mensen of als ‘slachtoffers’ van wie jij het gevoel hebt dat je steeds aan ze moet trekken? Dagen ze je op een positieve manier uit of triggeren ze je op een negatieve manier?

Als jij een dag met klanten werkt, krijg je daar dan energie van of kost het je veel energie? Heb je op dit moment het idee dat je jouw mogelijke klanten moet overhalen om voor jou te kiezen, of komen ze uit zichzelf al naar jou toe? Neem je elke klant aan die op jouw pad komt of kies jij zelf met wie je wel en niet wilt werken?

Beantwoord deze vragen eens eerlijk en breng in kaart hoe het met de plezierfactor in jouw bedrijf staat. En gun het jezelf om die plezierfactor altijd zo hoog mogelijk te laten zijn – want waar soms een zesje vroeger op school stiekem wel prima was, mag je jezelf nu echt veel meer gunnen dan een 6-. Kies de klanten waar jij gelukkig van wordt, ook als dat mogelijk een spannende keuze voor je is of om verandering in jouw bedrijf vraagt. Als je na een tijdje terugkijkt op deze keuze, zul je namelijk altijd zien dat het precies de juiste was.

 

Welke van deze vier testen ga jij doen? En wat is de uitkomst ervan? Leuk als je het hieronder laat weten.